Världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling 21 maj

Foto: Unesco

Foto: Unesco

FN har utsett den 21 maj till Världsdagen för kulturell mångfald, dialog och utveckling. En rad aktiviteter som stödjer internationellt kulturutbyte äger därför rum denna dag.

På Historiska muséet i Stockholm ägnas hela dagen den 20 maj åt Internationella mångfaldsdagen. Det blir en dag i den konstnärliga frihetens tecken! Deltagarna kommer att diskutera dess betydelse för mångfalden av kulturyttringar och lyfta dess utmaningar samt tala om konsten som opposition både här och utanför våra gränser.

Se programmet här>

Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO, skriver i sin konvention till skydd för och främjande av mångfalden av kulturyttringar från 2005:

Kulturell mångfald: de många olika former genom vilka grupper och samhällen uttrycker sin kultur. Dessa yttringar sprids inom grupper och samhällen och mellan dem. Den kulturella mångfalden visar sig inte bara i de olika former genom vilka mänsklighetens kulturarv yttrar sig, berikas och förmedlas tack vare mångfalden av kulturyttringar, utan också genom olika sätt för konstnärligt skapande, produktion, spridning, distribution och nyttjande, oavsett de medel och den teknik som används.

Mångfaldskonventionen” slår fast medlemsstaternas rätt – och skyldighet – att föra kulturpolitik till stöd för kulturell mångfald och verka för internationellt kulturutbyte.

Till konventionen finns en fond knuten till vilken medlemsländerna uppmanas lämna stöd. Från fonden kan kulturutövare, främst från tredje världens länder, söka stöd.

Källor:
UN World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development
UNESCOs konvention om mångfald
Historiska muséet i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *