Här lagas det italiensk mat till 20 personer som tackat ja till Kultursmakarnas inbjudan att mötas över kulturgränserna och öva svenska språket. Soussi från Algeriet, Doris från Colombia och Simone från Italien är numera alla etablerade i Sverige. Före maten berättade Simone om hur Befrielsedagen, den 25 april, brukar firas i Italien.
Simone, som ledde matlaget, hade valt en meny med tre rätter från sin italienska uppväxt.
– Jag har vuxit upp med pastarätter, fyllda zuccini och äggplantor som huvudrätt och salamikorv (chokladkaka med kex) som efterrätt. Min mamma brukar laga den här maten, så jag ville gärna bjuda på den nu när jag fick chansen, säger Simone.
Den 25 april firas Befrielsedagen i Italien, den dagen 1945 då Tyskland kapitulerade och andra världskriget upphörde. Innan maten serverades passade Simone därför på att berätta lite om hur dagen brukar firas i hans gamla hemland.
– Det är vanligt att olika politiska grupperingar samlas och organiserar evenemang för att markera denna dag. Andra, som inte är politiskt engagerade, umgås gärna med familj och släktingar över en festmåltid. Det är vanligt att man samlas någonstans och grillar tillsammans, säger Simone.
Simone har sökt sig till Sverige för att forska inom teoretisk fysik vid KTH i Stockholm.
– I Italien är det svårt att hitta forskningstjänster eftersom det inte finns pengar för att forska. Regeringen investerar inte i vetenskap, säger Simone.
Hit har han flyttat tillsammans med Doris som undervisar i franska i en engelskspråkig grund- och gymnasieskola. Doris översätter också från franska och engelska till spanska. De träffades under sina studier i Paris och flyttade till Sverige 2011.
Deltagarna i middagen denna kväll har sina rötter i 15 olika länder. Gemensamt för dem är viljan att vidareutveckla sina kunskaper i svenska. Aktiviteten arrangeras i samarbete med Internationella Bekantskaper.
Här delar vi med oss av tre recept till italienska maträtter: Pasta med skaldjur (pasta frutti di mare) och aubergine fylld med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt. Till efterrätt eller till kaffet kan vi rekommendera en chokladkaka (Chocolate salami roll).
Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet.
Vill du stödja vår verksamhet och ge oss möjlighet att utveckla den kan du bli medlem, sponsra oss eller ge ett bidrag.