Kambodjas nyår i år, firas 13-15 April, men många tar en hel vecka ledigt för att fira. Det är en glädjens tid, familjer kan återförenas och många åker ut från Phnom Penh till sina hembyar för att träffa sina släktingar och vänner.
Man firar framförallt med spel och lekar, musik och dans i templen runt om i landet, men även med mat. I alla högtider i Kambodja spelar maten en stor central roll, det är en tid att festa, att kunna äta sig mätt, bjuda nära och kära på något gott. Eller bara umgås med vänner på uteserveringar runt vattensamlingar och floder där luften är lite svalare och friskare och den modige har chansen att svalka av sig med ett dopp.
Maten man äter är ofta densamma på alla högtider, vare sig det rör sig om nyår, bröllop, begravning eller andra viktiga datum i kalendern så äter man oftast grillat kött, långkok av kött ofta nöt eller Fisk och skaldjur samt ris och grönsaker.
När temperaturerna stiger över 40 gradersstrecket dagligen så är det inte många som jobbar, eller ens är ute och rör sig, det är helt vindstilla i landet och en tryckande hetta som får alla att dra sig in i sina hem för att försöka söka den lilla svalka som går att hitta, men Kambodjas nyår är mer än så. Det är ett religiöst event, med besök på tempel.
Varje dag under nyåret har en specifik betydelse i Kambodja
Dag 1: Maha Songkran
Maha Songkran, med ursprunget från Sangkrit Maha Sankranti, är namnet på den första i nyårsfirandet. Det är slutet på ett år och början på ett nytt. Befolkningen klär upp sig, tänder ljus och bränner rökelse i tempel, ber till Buddha och bugar sig tre gånger framför en bild eller staty av honom. För att få tur tvättar man sig i heligt vatten, på morgonen sitt ansikte, lunchen sitt bröst och kvällen innan man går och lägger sig sina fötter.
Dag 2: Vireak Vanabat
Vireak Vanabat är namnet på andra dagens i nyårsfirandet. Det är en dag att skänka, hjälpa de som har det sämre än en själv. Man skänker ofta en liten summa pengar, lite mat, vatten eller läskedrycker. Även den andra dagen besöker man tempel för att ha ceremonier för sina bortgångna anhöriga.
Dag 3: Vearak Loeng Sak
Vearak Loeng Sak är dag tre i nyårsfirandet. Då tvättar man buddhafigurer och stänker parfymerat vatten på sina äldre anhöriga med en önskan om ett bra hälsosamt liv. Buddhafigurerna tvättas för att de ska bli rena och fina igen, men även för att det anses ge tur, lycka och välstånd under det kommande året. Genom att tvätta sina föräldrar, mor- och farföräldrar kan barnen få välönskningar för det kommande året tillbaka från dem och goda råd för att leva ett lugnt och fridfullt liv.
Johan Bûnger
Artikeln är skriven av Kultursmakarnas gästskribent Johan Bünger som sedan två år tillbaka bor i Phnom Penh. Med sin kunskap och erfarenhet av fotografering och bildhantering vill han utbilda unga vuxna arbetslösa att redigera och skanna bilder, producera bildspel med mera och sälja de digitala bildtjänsterna i bland annat Sverige. Johans dröm är att utveckla en verksamhet som ger jobb och svenska arbetstider, bra arbetsvillkor och humana löner.
Läs mer om Johans liv i Kambodja>
”Läs om den första världsartistens konsert i Kambodja>
Läs om vad Johan och hans familj gjorde på Frihetsdagen 2015>
Läs om hur Johan och hans familj firade sitt första nyår tillsammans>