Bra mat på jobbet en god investering

Vad du stoppar i dig under dagen påverkar både ditt humör och din hälsa. Det finns forskning som visar att maten du äter på jobbet påverkar allt ifrån sjukfrånvaro, säkerhet, samarbete, trivsel, välbefinnande och kreativitet till arbetsförmåga.

Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker Foto: Ecoviva

Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker
Foto: Ecoviva

Vetskapen om att vi mår bättre av hälsosam mat är sedan länge underförstådd. Ändå är det många som väljer att ignorera dessa fakta och fortsätter att äta ohälsosam mat. Särskilt under en stressig och lång arbetsdag kan livsmedel som innehåller stora mängder snabba kolhydrater och socker vara lätta att stoppa i sig. Men det som händer efteråt är att kroppens energinivå faktiskt kraschar och vi blir ofta till och med tröttare än innan vi åt skräpmaten.

Detta låter såklart inte bra och ingen vill väl att energinivån ska försvinna, särskilt på arbetet. Regeringen har tidigare gjort satsningar på att försöka utbilda personal och företagsledare om kostens påverkan på arbetsprestationen. Livsmedelsverket tog för flera år sedan fram en rapport som heter Bra mat på jobbet, som gjordes för att förklara hur maten på arbetsplatsen kopplas till individens funktion och välbefinnande. Det som presenteras i rapporten är främst den tydliga kopplingen mellan en hälsosam lunch och högpresterande anställda med längre sjukfrånvaro. De flesta svenskar borde även äta mer grönsaker och frukt samt minska på fettet för att hålla sig friskare.

Gratis bra och hälsosam mat på jobbet är en väg att gå, men i Sverige innebär subventionerade måltider att löntagarna förmånsbeskattas. Livsmedelsverket noterar i Bra mat på jobbet att  ”…subventioner som görs direkt av företaget är en policyfråga. Subventioner av den specifikt hälsosamma måltiden skulle kunna bidra till en mer omfattande förändring av utbudet i restaurangerna och därmed också påverka konsumtionen. En sådan subvention skulle kunna vara kopplad till nyckelhålscertifieringen av restauranger och omfatta de nyckelhålsmärkta maträtterna.”

På andra håll i världen finns det företag som väljer att erbjuda gratis och nyttig mat till sina anställda. Google var ett av de första företagen som började med att ha gratis mat för sina anställda. Även många startups har anammat trenden och en av dem är Amsterdambaserade reseföretaget TravelBird.

– Vi serveras nyttig lunch varje dag, för att vi anställda ska må bra. Den generösa tillgången till hälsosam mat och dryck har också lett till att de anställda blivit mer produktiva, berättar svenska Marie Treschow som arbetar på Travelbird i Amsterdam.

Även i Sverige finns företag som levererar mat direkt till kontoret. Det går att både prenumerera på lunchboxar eller att endast beställa enstaka gånger. Det finns också allt från laktosfria till glutenfria alternativ. Det finns alltså en hel del goda alternativ för att göra medarbetare gladare, friskare och mer effektiva. I Stockholm har den svenska stjärnkocken Jonas Lundgren till exempel tillsammans med företaget Svarta lådan tagit fram en matkasse med nyttig mat, samtidigt som den är inriktad mot de som vill träna och bygga upp en hälsosam fysik. Andra företag som levererar även till företag är till exempel GI-boxen. På sajten Cateringmarketplace finns många företag i Stockholm, Skåne och Västra Götaland samlade.

Källor:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *