Oumph-fylld paprika med grönpeppar, palsternacka och asiatisk gurksallad

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2016 som Gröna kassen tagit fram i samarbete med Viktor Ingemarsson. Rätterna är helt växtbaserade.

Läs mer om WWF och Earth hour här på WWF:s sajt  och mer om Gröna kassen här.

Denna rätt passar bra både som mellanrätt och fristående rätt.

Ingredienser 2 portioner:

Oumphfylld paprika. Foto: Gröna kassen

Oumphfylld paprika.
Foto: Gröna kassen

Fylld paprika:
280 g pulled oumph
250 g palsternacka
2 st paprikor
20 st grönpepparkorn
1 msk sesamolja
lite salt

Gurksallad:
150 g gurka
1 msk citronjuice (färskpressad)
2 msk tamarisoja

Topping:
4 msk havre-crème fraiche
färsk oregano

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.

Gröp ur paprikorna så att de blir som skålar och fyll dem med oumphen.
Ta fram en ugnsplåt och sätt paprikorna i mitten av plåten på bakplåtspapper.
Skala palsternackorna och skär dem på längden. Placera dessa också på ugnsplåten och ringla över sesamoljan.
Krossa grönpepparkornen i en mortel och strö över palsternackan. Salta lätt. Sätt in allt i ugnen i cirka 30 minuter.

Under tiden skär du en halv gurka, cirka 150 gram, i långa fina strimlor. En mandolin är perfekt för denna uppgift. Lägg strimlorna i en bunke.
Tillsätt citronjuicen och tamarisojan. Rör om och låt stå tills palsternackan och paprikan är klar. Kolla att palsternackan är klar och att oumphen är varm inuti paprikan.

Ta fram två fina, gärna avlånga, tallrikar och placera ut rätten. Häll av den överblivna vätskan från den marinerade gurkan och placera den sedan på paprikan. Lägg på en klick havre-crème fraiche och lite färsk oregano och rätten är klar att avnjutas.

WWF:s kommentar:
Oumph är ett modernt och klimatsmart sätt att få i sig protein och bygga en god och hälsosam måltid. Produkten är tillverkad av soja och klimatavtrycket ligger mycket lägre än kött. När det gäller paprikan, försök hitta svenskodlad paprika. I Sverige värms de flesta växthusen upp med icke-fossila värmekällor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *