Världsdagen mot Foie Gras!

Foie gras är ank- och gåslever.  Det är en produkt som framställs genom att ankor och gäss tvångsmatas två till tre gånger per dag. Många länder har förbjudit produkten såsom i Sverige, men fortfarande plågas massor av djur världen över, dessa djur uppmärksammas den 25 november.

Stoppa tvångsmatning av gäss-logga
Stoppa tvångsmatning av gäss-logga

Gässen tvångsmatas genom att en pump körs ner i halsen, ungefär ett halvt kilo foder tvingas in i gåsen på bara några sekunder. Denna helt onaturligt stora mängd foder som fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern. Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp i mer än cirka två gånger sin vanliga storlek. Flyttfåglar kan till exempel äta ganska mycket innan flytt, men vid tvångsmatning blir levern tio gånger så stor som normalt.

Bütykös_lúd_-_Gergelyiugornya

Den förstorade levern gör att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör också av skadorna. Produktionen är förbjuden i 22 länder, däribland Sverige, men import och försäljning är tillåten i princip överallt. Den som absolut måste ha något liknande kan istället köpa Faux Grax, en helt vegetabilisk version av produkten.

Källa: Grönare Liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *