Samspelet mellan tarmfloran och dieten förklarar varför en del kostbehandlingar fungerar för vissa, men inte för andra. Personer som fick en bättre kontroll på blodsockret av att äta bröd med kornkärnor har en annan balans i tarmfloran än andra, visar en ny studie.
Sahlgrenska akademin har tidigare visat att tarmfloran har förändrats vid sjukdomar som beror på ämnesomsättningen. Det handlar om typ 2 diabetes, samt att tarmfloran är en faktor som kan bidra till fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom. Kosten är ett alltså ett viktigt verktyg för att förbättra ämnesomsättningen hos människor, men den har också en stor påverkan på tarmfloran.
I en ny studie med 39 försökspersoner undersöktes hur en diet samspelar med tarmfloran. Under tre dagar fick de äta bröd gjort på kornkärnor. Sedan gjorde de ett uppehåll och därefter fick de ett kontrollbröd med vitt vetemjöl. Försöken visade att kornbröd resulterade i bättre kontroll av blodsockret, men vissa svarade bättre på behandlingen medan kosten inte hade någon effekt alls för andra.
De som svarade på kornbrödsdieten hade en ökad proportion av en grupp med bakterier, Prevotella, som tidigare visat sig vara kopplad till högt fiberintag, jämfört med de personer som inte svarade på kornbrödsdieten. Genom att överföra tarmfloran från dessa individer till bakteriefria möss kunde forskargruppen klargöra att den förändrade tarmfloran bidrog till de goda effekterna av kornkärnebrödet.
– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
.