Högtider att uppmärksamma 18 till 29 juni

Nu tar Kultursmakarnas nyhetsbrev sommarlov – framåt slutet av augusti är det tillbaka. Innan nyhetsbrevet tar sommarlov kommer här några tips om somt som stundar närmast. Bland annat finns den muslimska fastemånaden Ramadan, den internationella picknickdagen, midsommar, Allmän namnsdag i Grekland, FN:s världsdag för flyktingar och åtta nationaldagar att uppmärksamma.

Självklart publicerar vi ändå tips på högtider att uppmärksamma och recept och annat intressant under hela sommaren. Så kika in på sidan då och då – kika också i ”Vår kalender” efter högtider att uppmärksamma!

Trevlig sommar!

Jordgubbsmums! Foto: Caroline Maino

Jordgubbsmums!
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Torsdag 18 juni
 Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Fredag 19 juni
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks.  Fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
– Juhannus. midsommar (Finland)


Lördag 20 juni
– Midsommardagen
– Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan.
– Drakbåtsfesten (Kina)


Söndag 21 juni
 Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979.
– Fars dag* i Libyen, Syrien
– Sommarsolståndet – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer)


Måndag 22 juni


Tisdag 23 juni
 Luxemburgs nationaldag*
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– San Juan (Bolivia, Spanien)


Onsdag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.


Torsdag 25 juni
 Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991.
Moçambiques nationaldag* –  firar självständighet från Portugal 1975.
 Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. 


Fredag 26 juni
 Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.


Lördag 27 juni
Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977.


Söndag 28 juni
– Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)


Måndag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
–  Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *