Tanzaniska köket är mat och matvanor som i huvudsak kommer från Tanzania. Maten är relativt lik maten i övriga Östafrika även om det finns vissa skillnader. I Tanzania innehåller i stort sett alla rätter med ett namn på swahili kokosnöt eller bananer, eller båda.
Pilau i Tanzania smakar annorlunda än i Indien. Med sina många kryddor får rätten en unik smak.
4 portioner
500 g högrev, tärnad
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 krm svartpeppar
1 msk ingefära, riven
5 kardemummakapslar (eller 1 tsk malen kardemumma)
3 hela kryddnejlikor
2 msk matolja
1 stor morot, tärnad
3 potatisar, tärnade
2 ½ dl ris
2 tsk salt
2 dl ärtor frysta
1 brk kokosmjölk
½ dl tomatpuré
Gör så här:
1. Bryn köttet och lägg i en gryta. Häll på vatten så det precis täcker, koka ca 1 ½ timme under lock.
2. Stek lök, vitlök och kryddor i olja ett par minuter. Tillsätt morot och potatis och låt steka ytterligare några minuter.
3. Tillsätt tomatpuré och kokosmjölk, låt koka upp. Tillsätt kött, ris och salt. Koka under lock ca 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt ev lite buljong från köttkoket.
4. Låt stå i ugnen i 200° ca 20 minuter. Vänd ner tinade ärtor allra sist.