Osso buco är italienska och betyder ”ben med hål” och syftar på det stora hål med benmärg som blir när man styckar ett nötkreatur. Rätten serveras oftast med risotto.
6 personer
2 kg kalvlägg med ben i skivor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
vetemjöl
olivolja
salt och malen svartpeppar
Gremolata:
1 vitlöksklyfta
½ citron
Storbladig persilja
Gör så här:
Gremolatan
- Skala och hacka vitlöken fint.
- Tvätta citronen och strimla citronskalet.
- Hacka persiljan.
- Blanda vitlök, citronskal och persilja.
- Ställ svalt till servering.
Grytan
- Panera kalvläggen i vetemjöl.
- Bryn köttet i olja i en stekpanna i omgångar och lägg i grytan.
- Skala och hacka lök, vitlök och morötter och lägg i grytan när allt kött är brynt.
- Låt alltsammans bryna ihop. Se upp så att det inte bränns.
- Pudra över 1 msk mjöl och häll på vin, krossade tomater och tomatpuré.
- Täck med lock och låt grytan puttra på svag värme i 1-2 timmar beroende på bitarnas tjocklek och hur mört köttet är.
- Såsen blir godare ju längre grytan får småkoka.
- Krydda mot slutet med salt och svartpeppar. Dekorera med gremolatan och storbladig persilja.
Servera med risotto.