Fira fotbolls-VM med Pelés favoriträtt

Fotbolls-VM går ju som bekant i Brasilien i år, med start 12 juni och final 13 juli. Enligt Las Iguanas, en sydamerikansk restaurangkedja i Storbritannien, är rätten Xinxim den legendariska fotbollsspelaren Pelés favoriträtt. Vi kan inte gå i god för att det stämmer, men rätten är smaskig – vi har lagat den. Så varför inte testa den?

Pelés favoriträtt (?) Xinxim Foto från Las Iguanas

Pelés favoriträtt (?) Xinxim
Foto från Las Iguanas

Enligt Las Iguanas är rätten det bästa exemplet på föreningen mellan de afrikanska och portugisiska köken med de infödda latinamerikanska indianernas. Xinxim är exotisk, krämig och mättande. Serveras med ris och gröna bönor, kokosfarofa att strö över och kanske torkade bananer. I Brasilien äts farofa ofta till mat. Det är malen cassava (som också kallas maniok eller tapioka). Cassavamjölet steks gyllenbrunt med smör, salt och bacon. Till den här rätten används kokosmjöl.

 

Fotbollslegenden Pelé Foto från Get west London

Fotbollslegenden Pelé
Foto från Get west London

Pelé, i dag 73 år gammal, fick sitt internationella genombrott som 17-åring under fotbolls-VM i Sverige 1958. I två decennier spelade han för Brasilien och vann VM tre gånger. Han anses som en av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare. Han är även en av världens mest berömda idrottsmän alla kategorier. Efter avslutad karriär har Pelé varit såväl politiker i hemlandet som global ambassadör för fotboll.

 

XinXim – krämig gryta med kyckling och kräftstjärtar

Ingredienser till 6 portioner:
• 6 kycklingbröst, skinn och benfria
• 100 g kräftstjärtar
• en liten tärnad lök
• 1 klyfta färsk vitlök
• 30 g smör
• 1 matsked chilipuré
• ½ dl citronsaft
• ¼ dl limejuice
• 3 ½ dl vispgrädde
• 1 dl vatten
• 1 fiskbuljongtärning
• 230 g jordnötssmör
• Salt efter smak
• Svartpeppar efter smak
Tillbehör:
vitt ris
Farofa gjort på kokosmjöl, smör och bacon
vattenkrasse
groblad
torkade bananer

Gör så här: Låt smör och palmolja bryna i en långpanna och stek kycklingbrösten tills de fått fin färg. Lägg kycklingbrösten åt sidan. Fräs lök, vitlök och chilipuré utan att det får färg. Smula ner fiskbuljongtärningen och rör om. Häll i citron- och limejuice, vispgrädde, vatten och jordnötssmör och rör ihop.

Lägg tillbaka kycklingen – skär den i strimlor om du vill. Tillsätt kräftorna, sätt på lock och låt allt sjuda 20-25 minuter. Rör om då och då så att den inte fastnar i botten. När såsen är färdig ska den ha tjocknat något och blivit krämig.

Servera med vitt ris och garnera med vattenkrasse. Servera även gärna kokosfarofa.

Källor:
http://www.getwestlondon.co.uk/whats-on/food-drink-news/cook-peles-favourite-dish-recipe-7229700
http://www.iguanas.co.uk/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *