Nu firar hon som alla andra

Inger Sigfridsson har bott i Norge sedan mitten på 1980-talet. Sedan hon fick barn firar hon nationaldagen traditionellt, men under studietiden försökte hon och hennes kompisar fokusera på det mångkulturella istället för på det nationella.      

Norges nationaldag den 17 maj firas eftersom det var just den 17 maj 1814 som Christian Frederik valdes till kung och samtidigt skrev under Norges grundlag. Under en kort period var landet självständigt innan Sverige och Norge blev en union. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.

250px-Oslo_17_mai_2010

Dagen firas ordentligt och det finns också många traditioner. Det är en glad dag!  Sedan mitten av 1800-talet har de haft så kallade barntåget som består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor.

Inger Sigfridsson kommer ursprungligen från Sverige, men har bott i Olso sedan mitten på 80-talet. Sedan hon och hennes man fick barn i skolåldern firar de ganska traditionellt. Dagen börjar ofta med att grannar och vänner bjuder varandra  på frukost. Det är en vanlig tradition, enligt Inger. Sedan går barnen i ett barntåg. Det är obligatoriskt i skolan. Efteråt samlas alla och umgås, det är väldigt trevligt. På kvällen träffar man vänner igen och umgås.

58142_10151619204368681_378056914_n

Erlend, Inger och Olina firar gärna Syttende maj

– Innan vi fick barn gick vi inte ut och såg på tåget. Vi hade väl ett mer ansträngt förhållande till dagen. Under studenttiden var vi med på en alternativ tillställning, där vi istället för att fokusera på det nationalistiska lyfte fram de mångkulturella och det anarkistiska, säger hon.

Att man firar så mycket beror på att Norge var ockuperat under andra världskriget och av svenskarna/danskarna längre tillbaks i tiden.
– Norrmännen blev väldigt stolta när de fick en egen grundlag. För många är det numera nog mer tradition och för att det är fest, dessutom en ledig dag som gör att man firar så mycket, säger hon.

I år är det 200 år sedan man skrev på den norska grundlagen, så det blir nog lite extra fest i år. Men det har också i år varit mycket fokus de grupper som grundlagen inte alltid har gynnat, till exempel samerna, romerna, tattarna som en slags motprotest mot detta.

1 comment for “Nu firar hon som alla andra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *