Lättare för män att ställa krav om glutenfritt

Det är flest kvinnor som drabbas av glutenintolerans. Ändå är det lättare för män att ställa krav på sin kost. Det visar en studie från Umeå Universitet.

Ethel Kautto
Ethel Kautto

I Sverige är cirka 35 000 personer glutenintoleranta, det vill säga de har fått diagnosen celiaki. Det är en inflamatorisk tarmsjukdom och det enda som hjälper är att undvika just gluten som till exempel finns i bröd.

Det är flest kvinnor som drabbas av sjukdomen, ändå är det enklare för män att ställa krav på glutenfri kost. Det visar en studie från Umeå universitet av Ethel Kautto. Samhällets normer för hur unga kvinnor och män förväntas uppträda i vardagen har betydelse för deras upplevelse av glutenintolerans.

Det är inte helt enkelt att följa en strikt glutenfri kostbehandling och den enskilde måste hela tiden hålla koll på sin kost.  Kvinnor i vårt samhälle förväntas uppträda empatiskt, sätta andra före sig själv och inte ställa egna krav. Det blir ett hinder för dem som ordineras en strikt glutenfri kostbehandling, visar studien. Unga män däremot, förväntas uppträda självsäkert, kunna ställa krav och vara engagerad, vilket fungerar bra tillsammans med den här kosten.

– Därmed verkade det vara lättare för unga män med celiaki att ställa krav på sin omgivning om glutenfri kost, säger Ethel Kautto, dietist vid Institutionen för kostvetenskap i den avhandling som hon presenterar vid Umeå universitet den 21 mars.

Hon har intervjuat sju kvinnor och sju män om deras vardagsupplevelser av att leva med celiaki. De intervjuades fem år efter de hade fått sin diagnos. Hon genomfördes även kostundersökningar, där ungdomar vid två tillfällen fick berätta hur de ätit de senaste fyra veckorna. Näringsintaget hos ungdomar som hade diagnosen och åt en glutenfri kost jämfördes med intaget hos ungdomar utan denna sjukdom.

– Ungdomar som åt en glutenfri kost hade ett näringsintag som var jämförbart med ungdomar som åt normalkost, säger Ethel Kautto. Det var dock tydligt att det fanns utrymme för förbättringar.
Oavsett om de hade celiakidiagnos eller inte skulle de behöva öka andelen omättade fetter och öka intaget av kostfiber genom att äta mer fiberrikt bröd och mer frukt och grönsaker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *