Soul food – om judisk mattradition och kokkonst

På Judiska museet i Stockholm pågår en utställning till 31 mars 2014 om judisk mattradition och kokkonst.

Shabbatdukning
Foto: Karl Gabor & Judiska Museet

Judarna kan med rätta kallas ett ”vandringsfolk”. Under historiens lopp har de bosatt sig i de flesta av världens länder och anpassat sig till skiftande kulturer i de länder där de bott. Detta har lämnat tydliga avtryck i den judiska matkulturen.

Maten är en länk till vårt förflutna och den hjälper oss att knyta an till vår bakgrund. Så är det i alla immigrantkulturer och gäller även musik, språk och religion.

Men det är något särskilt med mat. Den är ett hantverk, samtidigt som den förmedlar sinnesupplevelser som är lätta att ta med sig och föra vidare.

Nu lagar Judiska Museet i Stockholm en del av de recept som gått i arv i generationer, och som samtidigt tecknar en berättelse om det judiska folket och dess ständiga förflyttningar. Med bilder, smaker och dofter väcks minnen till liv, och gestaltar en ännu levande tradition.

Utställningen är baserad på kokboken Judisk mat i svenskt kök som kom ut på Hillelförlaget 2003. Precis som boken är utställningen en blandning av recept, minnen och judiska kryddor. Se mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *