Serbiens nationaldag den 15 februari firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804. Revolutionen varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och införde en konstitutionell monarki. I Kungsträdgården i Stockholm blir det folkfest för stora och små 12:00 – 16:00.
Alla är välkomna på den slaviska vänskapsfestivalen den 15 februari 2015. Ryska riksförbundet i Sverige, Sankt Johannes och Serbernas ungdomsförbund, Ukrainska alliansen och Föreningen för svenska och polska folkdanser POLONEZ bjuder deltagare och gäster till kulturfestivalen ”Maslenitsa 2015” i Kungsträdgården i Stockholm. Den populära festivalen markerar början på fastlagsveckan och har fått sitt fotfäste i många världsstäder som London, Paris, New York och nu även här i Stockholm.
I programmet ingår slaviska genuina lekar, sång och dans, hantverksmarknad med souvenirer och sist men inte minst mycket god mat. Du kan bland annat smaka på ryska blinier och godis, serbiska och makedonska rätter från kolgrillen, bosniska pajer och mycket mer. Tillsammans möter vi våren med glad ringdans.
Ryska riksförbundet i Sverige skapade ”Maslenitsa” i Stockholm 2008. Festen har hållits på Medborgarplatsen, Stortorget i Gamla Stan och Kungsträdgården. Familjer med barn, ungdomar, turister och stockholmare välkomnas till Kungsträdgården för att träffa sina gamla och nya vänner på ”Maslenitsa”. Firandet uppmuntrar till en bättre internationell kultur- och affärsförbindelser mellan olika nationer i Sverige.
Det serbiska köket har influenser från medelhavet, Turkiet och Ungern
Exempel på serbiska bakverk är baklava, nötkakor och sachertårta. Den serbiska diasporan har medfört att köket har fått viss internationell prägel. Lunchen är dagens största måltid, precis som i många medelhavsländer.
Matlagning är en serbisk tradition och många gör egen surkål, ajvar och korvar hemma. Det serbiska köket är relativt milt med få kryddor och örter. Svartpeppar och malen paprika används, tillsammans med persilja i soppor. Vitpeppar, kryddpeppar, koriander, lagerblad, selleri och nejlika används emellanåt.
Här förmedlar Kultursmakarna ett recept på Sachertårta.
Källor:
https://dellgrens.wordpress.com/category/idag-firar-vi/
http://www.kungstradgarden.se/web/Slavisk_Festival.aspx
Wikipedia