Sardenaira är en traditionell pizza i Ligurien i norra Italien. Den är stor och mjuk toppad med en lätt men välsmakande tomat och sardellsås. Perfekt som tilltugg eller i en buffé – eller för att uppmärksamma internationella pizzadagen den 1 januari. Här delar Anki Nordén Latella med sig av sitt recept.
Ingredienser
6 dl mjöl
3 dl varmt vatten
½ pkt jäst
2 msk olivolja salt
Till såsen
1 stor vit lök
500 g krossade tomater
svarta oliver i saltlag
8 sardeller (eller ansjovis om du inte hittar sardeller)
vitlök
oregano
salt
god olivolja
Tillagningstid 30 minuter.
Så här gör du:
- Blanda mjöl med salt , tillsätt ljummet vatten utblandat med jäst (+ ev. en nypa socker – får degen att jäsa bättre) samt olivolja.
- Knåda kraftigt först med en sked och sedan med händerna tills du får en boll som har absorberat allt mjöl och inte kladdar ( om degen blir för fast tillsätt en matsked vatten i taget, om för lös tillsätt mer mjöl) .
- Bred ut degen på väl inoljad bakplåt och ställ in att jäsa i förvärmd ugn 50 °, stäng av ugnen och låt degen jäsa cirka timme.
- Under tiden, skär löken fint och låt den sakta steka i olivolja tills den är genomskinlig och mjuk, akta så att löken inte bränns, lägg i de krossade tomaterna , salt och oregano. Sjud sakta i cirka 30 minuter tills såsen reducerats.
- Tag ut plåten från ugnen och vrid upp ugnen till 200 ° C , bred över tomatsåsen över den jästa pizzadegen tillsätt oliver i saltlag, sardeller och några hela vitlöksklyftor med skal.
- När ugnen är värmd till 200 grader ställ in pizzan och baka den i 20 minuter.
- Sardenaira kan ätas varm skuren i fyrkanter ca 5×5 cm, men är också bra kall nästa dag.
2 comments for “Sardenaira – sardellpizza från Ligurien”