Polska pannkakor med kvarg och russin

Polen är ett land mitt i Europa och dess matkultur har bland annat influerats av grannländerna Österrike, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ryssland och andra östslaviska stater.
Pannkakor är populära – som efterrätt för den som orkar mycket, eller som den andra av två rätter där soppa är den första. På bak&matbloggen matmedmera  berättar signaturen Pralin att hon älskar pannkakor brukar göra pannkakor med en sort polsk färskost som heter kvarg (twarog) när hon är i Polen.
– Ni kanske tror att det är ingen skillnad mellan kvarg och keso. Det trodde jag också. När jag smakade för första gång på keso i Sverige blev jag förvånad att den inte smakade som polsk kvarg. Hemligheten är att kvarg görs på filmjölk, keso på vanligt mjölk därav skillnaden i smaken, skriver Pralin på sin blogg.
Här förmedlar vi hennes recept på pannkakor med kvarg och russin. De kan passa om man vill fira någon av Polens två nationaldagar, den 3 maj eller 11 november – eller pannkaksdagen som infaller på fettisdagen.

Polska pannkakor med kvarg och russin

Polska pannkakor med kvarg och russin

Ingredienser till 10 pannkakor:
Pannkakssmet:
• 3 ägg
• 3 ½ dl mjöl
• ½ l mjölk
• salt att smaka av
• olja att steka i

Fyllning:
• 400 g kvarg
• 2 äggulor
• 1 ½ dl florsocker
• en näve russin

Gör så här:
• Vispa alla ingredienser till en pannkakssmet och stek 10 stycken medelstora pannkakor.
• Mosa kvark med gaffeln. Vispa äggulor med florsocker och blanda med kvark. Lägg i russin.
• Fyll pannkakor rikligt och vik. Servera varma eller ljumma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *