Urgammal nyttig böna firas 11 november

Chokladens dag är det den 11 november. Choklad kommer ursprungligen från Sydamerika och odlas numera i flera länder kring ekvatorn. Bönorna var valuta hos aztekerna och användes till att göra en exklusiv dryck. Redan då ansågs choklad vara nyttigt, något som ofta hävdas även i våra dagar – allra nyttigast är den mörka.

Kakaobönor i olika mognadsstadier. Foto: Medicaster

Kakaobönor i olika mognadsstadier.
Foto: Medicaster

Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer. Bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år. Upptäcktsresanden Christofer Columbus var den som tog choklad till Europa först. Det var år 1502 efter att han träffat på kakaobönor på en liten ö utanför Honduras kust. Christopher Columbus försökte introducera choklad som dryck vid det spanska hovet. Men eftersom drycken gjordes för utspädd blev den en smaklös soppa enligt drottning Isabella. Hur som helst etablerade Spanien tidigt ett monopol på import av choklad.
Men det var i Frankrike man kom på hur man skulle göra och chokladdryck blev mycket populärt. Redan då ansågs choklad vara nyttigt. I flera hundra år konsumerades chokladen även i Europa i form av chokladdryck. På många håll i Europa öppnade chokladhus som sålde drycken. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

Ordet choklad

Choklad som dryck. Foto: Masatoshi

Choklad som dryck.
Foto: Masatoshi

Den spanske conquistadoren Hernan Cortés  erövrade aztekernas rike i Mexiko 1519-21. Då upptäckte han en dryck som aztekerna kallade ”xocoatl” och som tillagades av kakaobönor. Med lite god vilja kan man få Aztekernas ”xocoatl” att på svenska och många andra språk i direkt översättning bli ”choklad, chocolate, schokolade, chocolat ” etcetera.

Var valuta
På Chokladakademins sajt läser vi att kakao fungerade som valuta i Aztekernas rike. Redan på 1000-talet hade kakaobönor använts som betalningsmedel och var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika. När Cortés kom till Aztekerriket fanns det listor på varor och tjänster med priser angivna i kakaobönor. Även skatt erlades med denna ”myntenhet”.

Det sägs att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1.000 ton torkade kakaobönor, en ofantlig förmögenhet. Med tanke på att kakaobönorna användes som betalningsmedel är det lätt att förstå att drycken inte heller dracks av vem som helst i landet utan främst av en grupp chokladälskare i Montezumas närmaste krets. Det var ju i princip ”pengar” som dracks. Dessutom kryddad med honung och peppar.

Kakaobältet
Kakaoodlingar ligger i det så kallade ”Kakaobältet” som täcker ett område på ungefär 100 mil på vardera sidan om och längs ekvatorn över kontinenterna Amerika, Asien och Afrika.
Stora kakaoproducenter är bland andra länder som Venezuela, Guatemala, Columbia, Mexico, Java, Sri Lanka och på Madagaskar.

Hälsosam böna
Choklad är bra för hälsan visar en rad studier. Det har människor ansett länge. I Nordamerika användes choklad för medicinska syften från och med 1500-talet till 17- och 1800-talet. I dryckform troddes den bota sjuka och blev homeopatiskt förordnad för att förebygga sjukdom. Även i våra dagar sägs det att mörk choklad ska motverka hjärtsjukdomar.

En studie från Harvard University visar att moderat konsumtion av choklad förlänger livet. Samma studie visade att dödligheten för de som förtärde choklad mer än tre gånger i veckan var högre, men som högst var dödligheten för de som aldrig åt choklad.

Choklad i alla färger Foto: Aka

Choklad i alla färger
Foto: Aka

Här är en lång rad goda saker som tillskrivs choklad som sammanställts av newsner.com :
1. Mörk choklad skyddar hjärtat.
Enligt flera studier kan choklad skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad. Även en studie från Australien med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra hjärtattacker.
Källa: EurekAlert

2. Choklad kan skydda huden mot farligt solljus och förbättra huden.
En tysk studie på kvinnor visade att choklad kan verka som lätt solskydd och minska hudens effekter av UV-strålningen mellan 15-20 procent samt förbättra huden.
Källa: The Journal of Nutrition.

3. Choklad kan vara lugnande.
Du har säkert någon gång kopplat ihop choklad med lugn. Nu finns det också vetenskapligt bevis för att personer blir lugna av choklad. Enligt en studie från The Journal of Psychopharmacology var personer som åt choklad mer lugna än personer som inte åt choklad.
Källa: Journal of Psychopharmacology .

4. Snällt mot blodsockret.
Enligt en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet ökar mjölkchoklad och vit choklad blodsockerhalten och insulinnivån. Mörk choklad har däremot mycket lite påverkan på insulinnivån. Därför är mörk choklad särskilt bra för överviktiga och de som har diabetes:
Källa: Karolinska Institutet.

5. Sänker blodtrycket.
Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.
Källa: Yale University.

6. Vitaminrikt.
Mörk choklad innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer, som exempelvis magnesium, natrium, zink och kalcium.

7. Chokladmousse = elegant.
Det finns desserter och så finns det desserter. Men det finns nog ingen efterrätt som är så elegant som en chokladmousse. En chokladefterrätt kan piffa upp vardagen så att det känns lite roligare och lyxigare. Den behöver inte vara så komplicerat. Du lagar den enkelt själv, och den är inte bara god, den kommer få dig att känna dig elegant också!
Källa: Huffington Post.

8. Kan hjälpa mot kronisk trötthet.
Choklad kan faktiskt ha en väldigt stor effekt på att minska symptomen för personer som är drabbade av kronisk trötthet, enligt en studie gjord av brittiska forskare.
Källa: Hull York Medical School.

9. Mjölkchoklad minskar risken för stroke.
De flesta hälsofördelar kopplas oftast samman med mörk choklad. Men för alla mjölkchokladälskare finns också minst en god nyhet. Enligt en studie vid Karolinska Institutet så verkar choklad minska risken för stroke. Ju mer du äter desto bättre, eftersom varje 50 gram du äter i veckan minskar stroke-risken med 14%. Det spelar ingen roll om man äter mörk choklad eller mjölkchoklad.
Källa: Karolinska Institiutet.

10. Choklad kan göra dig lycklig.
Enligt den amerikanska studien Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness blir vi lyckliga av choklad. Studien visade att personer som åt choklad var mer benägna att vara lyckliga än personer som inte åt choklad. Så att en chocolate chip cookie kan hjälpa dig igenom en jobbig dag är inte så konstigt.
Källa: Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness.

11. Du kan doppa nästan allt i choklad.
Du kan doppa nästan allt möjligt i choklad. Exempelvis jordgubbar, hallon, brownies, nötter och marshmallows. Men det finns vissa saker som inte blir så goda. The Huffington Post testade att chokladdoppa bacon, torkat kött, lök, fisk, vattenmelon och pickles. Men det var ingen succé.
Källa: Huffington Post.

12. Lägre BMI.
Chokladätare brukar ha lägre BMI än de som säger nej till det goda, det visar en amerikansk studie där 1000 personer deltog. Människornas matvanor kartlade och det visade sig att de som åt mer choklad hade lägre BMI än de andra. Studien kunde dock inte fastställa att alla låga BMI hade med choklad att göra.
Källa: Scientific American.

Svenska forskare
Susanna Larsson, forskare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, har forskat på hur choklad kan minska risken för stroke hos kvinnor och män.
– Vi såg att de som åt mest choklad hade en minskad risk för stroke. Det är kakaon som har den effekten, flavonoiderna är de hälsosamma ämnena i kakaon. Enligt den hypotesen är mörk choklad bättre än ljus.
Men ett varningens finger måste dock höjas! Ett överintag av choklad har visats kunna resultera i övervikt samt leda till diabetes.
– Ju mer kakao i chokladen, desto mer onyttigt fett får du i dig, säger dietisten Carina West, på Stockholms hälsomottagning, som vill slå hål på myterna om den nyttiga chokladen.

Chokladens dag
I Japan kallas Alla hjärtans dag ofta för just Chokladens dag, detta beror på att det är så många som under Alla hjärtans dag ger bort just choklad till sina nära och kära. Datumet för när Chokladens dag firas har tidigare varierat men först under 2011 bestämdes det att dagen kommer att ha ett fast datum.

Den som vill göra något smaskigt på chokladens dag kan med fördel testa till exempel:

Eart hour-bakelse Foto: Christina Sundien

Eart hour-bakelse
Foto: Christina Sundien

Källor:
http://www.chokladakademien.com/
http://www.newsner.com/12-anledningar-att-ata-choklad-varje-dag/om/smak
http://alltommat.se/14-anledningar-till-varfor-du-ska-ata-choklad-varje-dag/
http://www.expressen.se/halsoliv/sa-onyttig-ar-chokladen/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Choklad
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11564161.ab
http://www.expressen.se/halsoliv/sex-goda-skal-till-att-frossa-i-mork-choklad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *