För att få en krispig müsli är det bra att börja tillreda en cocktail av vatten, olja, socker och honung. Ett tips är också att blanda ned hackade hasselnötter i vätskan. Då får nötterna en söt smak.
Ingredienser:
0,5 dl rapsolja
0,5 dl rörsocker, råsocker eller farinsocker
1 dl hasselnötter
2 msk honung
1 dl vatten
10 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
1 dl kokos
2 dl russin (strös över müslin när den svalnat)
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en djup ugnsplåt och pensla med 2 msk olja.
- Koka upp 1 dl vatten i en kastrull och rör ned sockret så att det löses upp av vattnet. Lös upp honungen i vattnet och häll i resten av oljan. Hacka hasselnötterna och lägg dem i vätskan. Sätt blandningen (cocktailen) åt sidan.
- Strö ut havregryn på plåten. Därefter rågflingorna och övriga torra ingredienser.
- Sist droppar du ut hasselnötterna med tillhörande vätska jämt över de torra ingredienserna.
- Blanda sedan runt alltsammans du har på plåten och låt stå och dra i tio minuter.
- Rosta müslin i ungen under cirka 12 minuter tills müslin fått lite färg. Rör sedan om så att det understa lagret kommer upp till ytan och ställ in müslin ytterligare 5 minuter i ugnen.
- Låt müslin kallna innan du häller över russin och häller upp müslin i ett förvaringskärl.