En måltid med svamp och grönsaker på svampens dag

Svampens dag infaller första söndagen i september. Svampens dag är ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. Sveriges Mykologiska förening står för planeringen i vårt land och samarbetar med bland annat Naturskyddsföreningar. Fira dagen med en eller flera svamprätter. 

Kantareller på smördeg
Foto: Lena Ahlström

Kantareller på smördeg
4 personer

En rulle smördeg
3 hg färska kantareller
1 liten rödlök i tunna klyftor, rå
2 msk olja
Salt
Peppar
Gör så här:
  1. Stek kantarellerna och krydda med salt och peppar.
  2. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt med höga kanter och bred ut svampen och löken.
  3. Täck med en god ost.
  4. Grädda i 225 grader i 15 minuter.

Carpaccio av Karl Johan svamp
Foto: Lena Ahlstöm

Carpaccio av Karl Johan-svamp 
4 personer

3 hg färsk Karl-Johan-svamp
3 msk Persilja
1 halv citron
Olivolja
Havssalt

Gör så här:

  1. Skär tunna skivor av Karl-Johan-svamp.
  2. Strö över persilja och salta med havsalt.
  3. Saften en en halv citron och lite god olivolja ringlas över
  4. Låt stå och dra i 30 minuter.

Färska bondbönor
Foto: Lena Ahlström

Bondbönor med olivolja
4 personer

1 kg färska bondbönor i skivor
1 klyfta vitlök 
1 msk olivolja
1 msk smör
Havssalt

Gör så här:

    1. Sprita (tag ur bönorna ur bönskidorna). Bönorna förvälls lätt så att den sega hinnan runt bönorna spricker. Bönorna kan sedan skalas genom att tryckas ut ur sitt hölje.
    2. Värm/tillaga bönorna försiktigt i lite smör och olivolja samt ev lite vitlök.
    3. Krydda med havssalt.

Tomatsallad
Foto: Lena Ahlström

Tomatsallad
4 personer

3 hg av olika sorters tomater
3 msk persilja
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Havssalt
Peppar

Gör så här:
      1. Klyfta tomater av olika sorter och färger.
      2. Strö persilja över.
      3. Häll över olivolja och en god balsamvinäger.
      4. Krydda med salt och peppar.

Läs om Svampens dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *