Svampens dag infaller första söndagen i september. Svampens dag är ett nordiskt samarbete som täcker Sverige, Norge och Danmark. Sveriges Mykologiska förening står för planeringen i vårt land och samarbetar med bland annat Naturskyddsföreningar. Fira dagen med en eller flera svamprätter.
Kantareller på smördeg
4 personer
En rulle smördeg
3 hg färska kantareller
1 liten rödlök i tunna klyftor, rå
2 msk olja
Salt
Peppar
3 hg färska kantareller
1 liten rödlök i tunna klyftor, rå
2 msk olja
Salt
Peppar
Gör så här:
- Stek kantarellerna och krydda med salt och peppar.
- Rulla ut smördegen på en ugnsplåt med höga kanter och bred ut svampen och löken.
- Täck med en god ost.
- Grädda i 225 grader i 15 minuter.
Carpaccio av Karl Johan-svamp
4 personer
3 hg färsk Karl-Johan-svamp
3 msk Persilja
1 halv citron
Olivolja
Havssalt
3 msk Persilja
1 halv citron
Olivolja
Havssalt
Gör så här:
- Skär tunna skivor av Karl-Johan-svamp.
- Strö över persilja och salta med havsalt.
- Saften en en halv citron och lite god olivolja ringlas över
- Låt stå och dra i 30 minuter.
Bondbönor med olivolja
4 personer
1 kg färska bondbönor i skivor
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
Havssalt
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
Havssalt
Gör så här:
-
- Sprita (tag ur bönorna ur bönskidorna). Bönorna förvälls lätt så att den sega hinnan runt bönorna spricker. Bönorna kan sedan skalas genom att tryckas ut ur sitt hölje.
- Värm/tillaga bönorna försiktigt i lite smör och olivolja samt ev lite vitlök.
- Krydda med havssalt.
Tomatsallad
4 personer
3 hg av olika sorters tomater
3 msk persilja
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Havssalt
Peppar
Gör så här:
-
-
- Klyfta tomater av olika sorter och färger.
- Strö persilja över.
- Häll över olivolja och en god balsamvinäger.
- Krydda med salt och peppar.
-