Mustig lammragu till påsk

Till påsk kan en mustig lammragu passa bra. Detta recept hittade jag i tidningen Buffé för några år sedan och det blev en favorit hemma – i originalreceptet tipsas om hemgjord gnocchi till. Det har vi gjort en gång, men den kulinariska höjdpunkten motsvarade inte arbetsinsatsen, tyckte min man. Sedan dess serverar vi med pressad potatis, köpe-gnocchi eller ibland ris. Lammköttet blir mört av att puttra ihop med passerade tomater och buljong innan de frästa grönsakerna tillsätts.

Mustig lammragu – god och fräsch med citrontouche. Foto: Caroline Maino

Ingredienser till 6 personer:
800 g finskuret lammkött (av t ex stek) olivolja till stekning
8 dl vatten
3 kycklingbuljongtärningar
2 burkar passerade tomater (à 400 g)
2 rödlökar
300 g rotselleri
300 g morötter
3 msk tomatpuré
1 – 1 1/2 tsk paprikapulver
1 krm kryddpeppar
ca 1/2 kruka oregano
ca 1/2 kruka mejram rivet skal från 2 citroner salt och peppar
250 g ricottaost till servering

Gör så här:
1. Bryn köttet i olivolja, lite åt gången, tills det fått färg runt om. Lägg över i en stor gryta. Häll lite kycklingbuljong i stekpannan för att få med all god sky och häll sedan all buljong över köttet i grytan.
2. Tillsätt tomaterna i grytan och koka upp. Sänk värmen och låt puttra under lock i ca 1 1/2 timme, eller tills köttet känns mört och ragun är tjock.
3. Skala och grovhacka grönsakerna. Fräs dem i olivolja tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter.
4. Tillsätt grönsakerna i grytan och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Tillsätt örtkryddor och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera grytan med ricotta och gärna gnocchi, potatis, ris eller ett gott bröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *