Sarmale – rumänska kåldolmar

Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag den 8 april.

– Ät dem gärna med ett vitt osötat bröd, typ baguette, säger Britt-Inger.

Sarmale - rumänska kåldolmar Foto: Linda Lundqvist

Sarmale – rumänska kåldolmar
Foto: Linda Lundqvist

Detta behöver du till kåldolmarna:
1 helt syrat kålhuvud (kolla större livsmedelsbutiker, typ Willys)
400 g köttfärs/vegetarisk färs
300 g rimmat fläsk/salami/kryddig vegetarisk korv
½ dl olja
5 vitlöksklyftor
2 lökar
1 msk ris
2 msk vatten
(tabasco, timjan, dill, peppar)

3 skivade tomater (att lägga ovanpå den puttrande grytan med kåldolmar i slutet av koktiden)

Detta behöver du till såsen:
1 burk krossade tomater
1 msk vegetarisk buljong
Ca 5 dl vatten
Hela svartpepparkorn
Lagerblad

Gör så här:
Stek lök och vitlök i olja. Tillsätt färsen, 100 gram fläsk/vegkorv, och riset. Stek en stund till. Häll sedan över vatten. Koka tills vätskan är borta.

Ta loss kålbladen, skär bort nerven. Gör blad stora nog för dolmar. Hacka resten av huvudet till pizzasalladstrimlor.

Blanda allt och rulla in i de syrade kålbladen till dolmar

Värm olja i en stor gryta, och lägg surkålshacket ovanpå. Sen ett lager fläsk/vegkorv. Lägg i dolmarna, toppa med surkålshack.

Tillsätt sedan:

1 burk krossade tomater
1 msk vegeta/buljong
Ca 5 dl vatten
Hela svartpepparkorn
Lagerblad

Låt det småputtra i ca 90 minuter under lock. Lägg sedan ett lager skivade tomater ovanpå, och låt puttra utan lock ca 10 minuter.

2 comments for “Sarmale – rumänska kåldolmar

 1. Stefania Johansson
  21 februari, 2019 at 11:27

  Det är trist att se hur mycket brist på kunskap om vårt land. Rumäner är inte romer. Det finns dock romer i Rumänien (ca 3% av befolkningen), med då får man inte glömma att det finns en dubbel så stor ungersk minoritet (6%), vilket gör inte rumäner till ungrare heller. Vidare är inte romer automatiskt rumäner, då romer har sin ursprung från norra indien och finns utsprida över hela Europa och delar av Asien. I Slovakien tex representerar romerna ca 8-9% av befolkningen, i Bulgarien 5% etc..

  Det är namnet som är förvirrande. Rumäner är Rumäniens folk och namnet har sitt ursprung från Romarriket, som Rumänien har varit del av under ca 400 år. Romerna kallades tidigare för zigenare, men denna term är föråldrad och kan uppfattas som nedsättande. Romer i Rumänien har sin egen kung och många gillar inte at kallas för rumäner. Rumäner, åt andra sida, håller en viss avstånd från romer därför att många anser romer att vara luriga. Många rumäner klagar på romer att de inte vill jobba, skicka sina barn till skolan och i en många fall inte ens registrera sina egna barn. Så at blanda ihop termerna romer mer rumäner gör ingen av dessa glada.

  Sarmale är rumänsk rätt och om man vill fyra nån dag med sarmale får man göra det på Rumäniens national dag, 1 december, alternativ 24 Januari när furstendömena slogs formellt samman för att bilda Rumänien.

  För att fyra romernas dag kan man laga Şah Hai Mas i stället, som är en äkta romersk rätt.

  • Caroline Maino
   21 februari, 2019 at 03:45

   Hej och tack för din intressanta kommentar.
   Vi på Kultursmakarna uppmärksammar Rumäniens nationaldag den 1 december med just Sarmale.
   Om jag förstår dig rätt invänder du mot att en av våra läsare, Britt-Inger Lundqvist kopplar ihop romernas dag den 8 april med sarmale och delar med sig av sitt recept? Läs mer i vår artikel: http://kultursmakarna.se/2015/04/07/britt-inger-synliggor-romerna/
   Men vi kompletterar väldigt gärna med ett recept på Şah Hai Mas och tar tacksamt emot ett sådant, gärna med bilder. Skicka gärna ditt bidrag till info@kultursmakarna.se.

   Många vänliga hälsningar
   Caroline Maino

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *