Söndag 14 april

– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.
– Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår. Firas omkring den 13-14 april i Sri Lanka.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2076 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Pohela Boishaki – bengaliskt nyår*. Det firas av bengaler oberoende av religion den 14 april som helgdag i Bangladesh och den 14 eller 15 april i de indiska delstaterna Västbengalen, Tripura och delar av Assam.
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *