En vällagad Bouillabaisse med rouille

Bouillabaisse
Foto: Stu Spivack

Världens näst minsta land, Monaco vid Medelhavet mellan Frankrike och Italien, har nationaldag den 19 november. Det monegaskiska köket influerat av klassisk fransk, provencalsk och italiensk matlagning, man äter rätter som bouillabaisse, tapenade och mängder av skaldjur tillsammans med fina viner.

Här är Susanne Jonssons recept på Bouillabaisse med rouille som hon en gång lagade i SVT:s Go´kväll. – En värmande, smakrik fisksoppa är perfekt vintermat och jättebra bjudmat eftersom du kan förbereda allt, säger Susanne Jonson i SVT:s Go´kväll. Enkelt men elegant kan du avsluta soppan när gästerna kommer. Här är hennes recept:

För fyra personer

400 g benfri fisk och skaldjur, i bitar (välj dina favoriter)
ca 2 liter god fiskbuljong eller delvis skaldjursbuljong
1 st nät färska blåmusslor
2 st gula lökar, hackade
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 st morötter, hackade
½ st fänkål, hackad
1 stkuvert saffran
¾ dl tomatpuré
1 burk hela tomater
1 tsk timjan, torkad
4 dl vitt vin, torrt
olivolja till stekning

Till avsmakning

1 st apelsin
2 msk pastis (valfritt, ersätt ev. med 1-2 stjärnanis)
salt och vitpeppar

Till servering

finstrimlade grönsaker (fänkål, morot och purjolök)
varmt bröd

Rouille

1 st grillad paprika, i bitar
½ tsk sambal (valfritt)
1 nypa(or) saffran
2 tsk fransk senap
1 msk rödvinsvinäger eller pressad citron
2 st vitlöksklyftor
2 st äggulor
2 dl rapsolja eller hälften olivolja
salt och vitpeppar

Så här gör du

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *