Medelhavsspätta

Den 14 november är det Internationella diabetesdagen (WHO och IDF). Denna fiskrätt finns med i en handbok för diabetiker som Carina Trägårdh Tornhill och Hannah Helgegren,  dietister inom Skånes universitetssjukvård, tagit fram. I en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes” får man praktisk vägledning hur man ska äta när man har typ 2 diabetes och hur den ska vara fördelad över dagen. Läs vad vi Kultursmakarna skrev när den kom.

Chilispätta

Chilispätta

Ingredienser för 4 portioner:
600 g spätta. eller bergtungafileer
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 dl persilja
3 msk raps el olivolja
Saft av 1/2 citron
1 msk flytande honung
1,5 tsk sambal oelek

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnssäker form. Salta och rulla ihop fisken och lägg i formen
Skala löken.
Finhacka vitlök och gul lök, paprika och persilja.
Mjukstek löken och paprika. Rör ned persiljan.
Smaksätt röran i pannan med citronsaft, honung och sambal oelek. Häll blandningen över fisken.
Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen cirka 20 min.
Servera med kokt hel eller pressad potatis och en fräsch grönsallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *