Quiche Lorraine – ostpaj från Lorraine i Frankrike

En Quiche Lorraine är alltid gott och kan passa bra att ta med sig till en buffé när man firar La fête des voisins, Grannfesten som man gör i Frankrike oftast sista fredagen i maj, ibland tidigare ibland i början av juni.

Detta recept har vi gjort många gånger, ibland tar vi smördegsplattor i stället för att göra pajskalet själva.

Quiche Lorraine Foto: Caroline Maino

Quiche Lorraine
Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 4 personer:
2-3 smördegsplattor som kavlas ut tunt, eller
pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl (drygt 100 g) riven lagrad ost, till exempel Svecia,  Cheddar eller Grévé
100 g rökt skinka
en liten purjolök
1 kryddmått svartpeppar
½ – 1 tsk paprikapulver

Gör så här:
1. Kavla ut smördegsplattorna och klä en ugnssäker pajform med dem.
Eller
1. Hacka ihop mjöl och smör med en kniv. Tillsätt vatten och jobba snabbt ihop degen. Låt den vila kallt cirka ½ timme.
2. Kavla ut degen och klä en ugnssäker pajform med den, eller platta ut den direkt i formen med handen.
3. Grädda pajskalet i ugn i cirka 15 minuter i 200 grader.
4. Skär skinkan i små tärningar.
5. Skär purjolök i tunna skivor.
6. Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner osten, skinkan, purjolök, svartpeppar och paprikapulver. Häll smeten i pajskalet.
7. Grädda pajen i ugn i 20-25 minuter i 200 grader. Äggstanningen ska ha stelnat och fått vacker färg.

Servera med en sallad. Quichen är även god kall, till och med dagen efter då den saftat till sig lite.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *