Chokladbollens dag är den 11 maj

Chokladbollar är många barns favorit. Det är enkelt att röra ihop ingredienserna och de gräddas inte i ugnen, så de är ofarliga ur den synpunkten. Huvudingredienserna är matfett, havregryn, socker och kakao. Ofta garneras de med kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Den 11 maj är det Chokladbollens dag.

Chokladbollar.
Foto: Caroline Maino

Bakverket kallas även för havreboll eller kokosboll. Fast kokosboll kallas även  chokladöverdragna skumbollar som  inte går att göra hemma, i alla fall inte lika lätt. Tidigare kallades bakverket för ”negerboll”, men eftersom ordet ”neger” numera uppfattas som nedsättande rekommenderar Språkrådet i Sverige och Svenska Akademien att inte kalla bakverket så.

Barnens tummade favoritrecept på chokladbollar. Foto: Caroline Maino

Barnens tummade favoritrecept på chokladbollar.
Foto: Caroline Maino

Ingredienser till cirka 20 chokladbollar:
100 g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
4msk kakao
2 msk kallt kaffe/vatten
* eller  2-3 tsk snabbkaffepulver och  2-3 msk vatten.
Ett tips är att lägga till 1 tsk vaniljsocker.
Gör så här
1.Rör ihop matfett och strösocker.
2.Blanda i kakao, vaniljsocker, kaffe och därefter havregryn.
3.Rör ihop allting till en ordentligt blandad deg.
Det går också bra att blanda alla ingredienser i en hushållsmaskin eller med degkrokarna på en elvisp.
Forma degen till små runda bollar och rulla dem i kokosflingor eller pärlsocker.
Ställ in dem i kylskåpet.
Servera så här:

Servera chokladbollarna kalla. (Då blir bollarna mindre kladdiga och chokladsmaken blir mer distinkt – rumsvarma bollar kan

smaka jolmigt.)

Barnens tummade favoritrecept på chokladbollar.
Foto: Caroline Maino

Här är våra barns väl tummade favoritrecept:

Tips vi hittade i wikibooks kokbok
•Innan man börjar rulla bollarna kan man fukta sina händer; då fastnar inte smeten så lätt.
•Pärlsocker eller kokos kan ersättas med något annat, exempelvis strössel.
•Man behöver inte följa receptet exakt; vissa tar till exempel inte med kaffe och vissa har kokos i smeten/degen. Man kan provsmaka ofta, så att man får den som man vill.
•Tillsätt smält choklad i smeten för en lite lyxigare variant.
•Lägg pärlsocker (eller kokos el dyl) i en behållare som går lätt att stänga. Rulla sedan en chokladboll, lägg den i behållaren, sätt på locket, och skaka lådan (försiktigt). Snabbt, effektivt och inte så kladdigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *