Sarmale – rumänska kåldolmar

Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag den 8 april.

– Ät dem gärna med händerna tillsammans med ett vitt osötat bröd, typ baguett, säger Britt-Inger. Man behöver inte alltid vara så suedeza.

Sarmale - rumänska kåldolmar Foto: Linda Lundqvist

Sarmale – rumänska kåldolmar
Foto: Linda Lundqvist

Detta behöver du till kåldolmarna:
1 helt syrat kålhuvud (kolla större livsmedelsbutiker, typ Willys)
400 g köttfärs/vegetarisk färs
300 g rimmat fläsk/salami/kryddig vegetarisk korv
½ dl olja
5 vitlöksklyftor
2 lökar
1 msk ris
2 msk vatten
(tabasco, timjan, dill, peppar)

3 skivade tomater (att lägga ovanpå den puttrande grytan med kåldolmar i slutet av koktiden)

Detta behöver du till såsen:
1 burk krossade tomater
1 msk vegetarisk buljong
Ca 5 dl vatten
Hela svartpepparkorn
Lagerblad

Gör så här:
Stek lök och vitlök i olja. Tillsätt färsen, 100 gram fläsk/vegkorv, och riset. Stek en stund till. Häll sedan över vatten. Koka tills vätskan är borta.

Ta loss kålbladen, skär bort nerven. Gör blad stora nog för dolmar. Hacka resten av huvudet till pizzasalladstrimlor.

Blanda allt och rulla in i de syrade kålbladen till dolmar

Värm olja i en stor gryta, och lägg surkålshacket ovanpå. Sen ett lager fläsk/vegkorv. Lägg i dolmarna, toppa med surkålshack.

Tillsätt sedan:

1 burk krossade tomater
1 msk vegeta/buljong
Ca 5 dl vatten
Hela svartpepparkorn
Lagerblad

Låt det småputtra i ca 90 minuter under lock. Lägg sedan ett lager skivade tomater ovanpå, och låt puttra utan lock ca 10 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *