Gallo Pinto – Nicaraguas nationalrätt

Gallo Pinto - Nicaraguas nationalrätt Foto: Steven Walling (bilden är beskuren)

Gallo Pinto – Nicaraguas nationalrätt
Foto: Steven Walling (bilden är beskuren)

Sista söndagen i maj firas Mors dag i Nicaragua. Varför inte pröva att laga till Nicaraguas nationalrätt Gallo Pinto denna dag.

För 4 personer behöver du:
4 dl ris
1 burk svarta eller röda bönor
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 grön paprika
2 tsk cayennepeppar
Salt
Olja

Gör så här:

  1. Finhacka vitlök och gul lök, tärna paprikan. Hetta upp olja i en kastrull, fräs löken och paprikan tills de är mjuka.
  1. Häll av vätskan från bönorna och skölj dem eventuellt, fräs bönorna tillsammans med löken någon minut, rör sedan i riset och krydda med salt och cayennepeppar.
  1. Slå över dubbla mängden vatten mot riset, i det här fallet 8 dl. Sätt på ett lock och koka upp. När vattnet kokar så stäng av plattan men låt pannan stå kvar på värmen med locket på.
  1. När riset är färdigt, ta av pannan från värmen och låt rätten vila några minuter.

Servera till exempel med picadillo och varma tortillabröd eller med andra latinamerikanska eller sydamerikanska maträtter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *