Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen för 45 år sedan. Nationaldagen blev ett faktum för romerna den 8 april 1971 då Förenta Nationerna (FN) genomförde en första världskongress med romska organisationer i London. FN erkände vid denna kongress romerna som ett världsfolk. I Stockholm uppmärksammas dagen med ett innehållsrikt program på Etnografiska museet.
Romska artister uppträder. Och frågor om romers delaktighet i samhället, romskt konstnärsskap och hur man kan motverka antiziganism diskuteras. Det är fri entré till museet men du kan behöva Boka plats.
I Skarpknäcks kulturhus, söder om Stockholm, bjuder É Romani Glinda in till samtal och firande. Du får höra olika romer och romska organisationer berätta vad de gör för att förbättra romers situation i Sverige, för att upprätthålla det romska kulturlivet, och hur bekämpandet av olika former av antiziganism ska gå till. Fri entré också här.
I Linköping bjuds in till nationaldagsfirande på Folkparksteatern i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Fri entré.
I Göteborg kan du fira Romska nationaldagen med aktiviteter på Gustaf Adolfs Torg, Stadsmuseet och Stadsbiblioteket. Fri entré.
På Dunkers kulturhus i Helsingborg ordnas aktiviteter för att fira den 8 april. Fri entré.
Den första kongressen i London 1971och kopplingen till Indien
Då beslutades att den 8 april skulle vara romernas internationella dag (nationaldag). De blågröna färgerna i flaggan hade antagits vid en kongress i Bukarest redan 1933. För att understryka romernas historiska koppling till Indien enades man om att lägga till ett hjul. Det röda hjulet innehåller många betydelser och symboliserar även vandringen från Indien samt romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen (andliga värden) medan den gröna färgen symboliserar jorden.
Vid kongressen antogs även en nationalhymn Gelem, gelem (Jag vandrade och vandrade …). Melodin är traditionell och texten är skriven av Jarko Jovanovic.
Romsk mat är kryddstark
Här finns ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon.
Och Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
Källor:
minoritet.se
SO-rummet
Firande på Etnografiska museet
Firande i Skarpknäcks kulturhus
Romska kulturdagar på Medborgarhuset
Firande i Göteborg
Dunkers Kulturhus, Helsingborg
Romska Kulturcentret i Malmö
Folkparksteatern i Gamla Linköping