Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2015 och skapad av Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkassar. Läs mer om Earth Hour på WWF:s sajt och mer om Ecoviva här.

Morotssoppa Foto: Ecoviva
Morotssoppa
Foto: Ecoviva

 
Ingredienser för 4 personer:
Soppa:

Cirka 500 g morötter
1 gul lök
7 dl vatten
2 buljongtärningar
2 tsk vinäger
0,5-1 msk riven ingefära
2 krm cayennepeppar
(1 tsk spiskummin)
1 burk kokosmjölk
1 apelsin

Linsdipp:
1 dl gröna eller röda linser, okokta
2 dl vatten
0,5 buljongtärning
1-2 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
1-2 tsk citronsaft (1/4 citron)
Salt efter smak

Tillbehör:
1 paket naanbröd

Gör så här:
Sätt på ugnen till naanbröden (200 grader). Koka linserna med buljong i 30 min (gröna) eller 10 min (röda) tills de är mjuka.

Gör soppan: Skala/riv ingefära. Skala morötter och lök. Skär i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vatten, buljong, vinäger, ingefära, cayennepeppar (spiskummin). Låt soppan få ett uppkok och sänk sedan värmen och sjud under lock tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt en burk kokosmjölk. Mixa soppan och smaka av med en pressad apelsin, salt och mer cayennepeppar eller chilikrydda om du vill.

Häll av linserna. Mixa/mosa ihop med resten av ingredienserna och smaka av med salt. Värm bröden enligt anvisning på paketet anvisning.

Servera soppan med, naanbröd och linsdipp.

Matbilder, styling och recept: Ecoviva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *