På Täby Enskilda gymnasium norr om Stockholm finns två duktiga kockar som förgyller lunchen för de drygt 650 elever som varje skoldag serveras lunch på skolan. Kockarnas motto är att ”lära våra ungdomar att älska mat. Precis som vi gör”. 2014 vann de Matakademins klass ”Kantinmåltider”.
Juryns motivering: ”Eleverna i Täby Enskilda gymnasium är bara att gratulera till att två duktiga kockar med medarbetare lagar goda, roliga och näringsriktiga rätter. Recepten finns för 4 och 600 portioner, så man också kan laga favoriträtterna hemma.”
Kommentarer insända av eleverna vittnar om att maten är populär: ”Jag njöt av maten”, ”pastan var himmelsk”, ”skitbra” och ”hur ska jag klara mig utan de fantastiska luncherna nu när jag snart tar en paus från TEG?”
– Mitt uppdrag om VD för skolan är att se till att elever, lärare och rektor har de allra bästa förutsättningarna för att göra ett utmärkt arbete och nå högt uppsatta mål”, säger Erik Drakenberg.
– Vi ska ha en god ekonomi, tillgång till funktionella lokaler, välfungerande och pålitlig IT-infrastruktur, men den viktigaste pusselbiten är nog ändå maten! För sju år sedan valde vi bort dyr och dåligt ’catrad’ mat. Vi valde bort allt vad halvfabrikat och trista pannbiffar med pulvermos heter.
– När vi satsade på riktigt god, hemlagad mat tillagad av riktigt duktiga restaurangkockar har vi fått många andra saker på köpet. Glädjen att varje dag se fram emot lunch. Skolan fylls av en förväntan och gemenskap varje dag inför lunchen. Maten och glädjen ger oss kraften att orka studera och jobba fokuserat hela dagen.
2013 gav skolan ut ”Täby Enskildas nya Kokbok” med de båda kockarna Henrik Forsell och Tobias Bentley på omslaget. Det är med den kokboken skolan vann första pris i Matakademins klass ”Kantinmåltider” 2014.
Här är ett av recepten i boken: Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner.
Nu kan tävla om kokboken. Berätta om dina minnen från bästa och värsta skolmaten. Läs mer om tävlingen i artikeln här intill.
Läs mer om när Måltidsakademin utsåg 2014 års bästa måltidslitteratur.