Ingredienser till 4 portioner
- 2 st gula lökar
- 4 klyftor vitlök eller solo
- 1 morot
- 100 g rotselleri
- 250 ml rött matlagningsvin
- 2-3 tärningar grönsaksbuljon
- 1 burk ca 400 g kidneybönor
- 1 burk ca 400 g svarta bönor
- 1 kruka färsk basilika
- 2 msk olivolja
- 5 msk tomatpuré
- 2 burkar ca 400 g krossade tomater
- 2 msk kinesiskt svart sojasås
- 1,5 dl chilisås
- 2 msk torkad oregano
- 1,5 tsk svartpeppar
- Salt efter smak
Gör så här:
Hacka den gula löken och riv eller pressa vitlöken. Skala och riv morot och rotselleri på grova rivsidan. Häll av kidneybönorna och mal eller mixa dem till en slät puré tillsammans med olivoljan och basilikan från en kruka. Öppna och häll även av de svarta bönorna men ställ åt sidan, de ska i hela. Ta fram en gryta, gärna gjutjärn, fräs lök och vitlök i lite olja eller mjölkfritt margarin. Det ska gärna bli lite brynt och mjukna. Tillsätt sedan de rivna rotfrukterna och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt sedan purén och vinet samt övriga ingredienser. Låt puttra 15-20 minuter och smaka av med salt och eventuellt extra kryddor. Buon appetito!
Receptet är hämtat ur Täby Enskilda gymnasiums kokbok ”Kultur och koriander” där detta recept även finns för 1 000 portioner.