4 portioner
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 4 klyftor vitlök
- 2 burkar kokta kikärtor à 400 g
- 1/2 citron
- 1 dl havremjöl eller -gryn
- 2 msk vita chiafrön
- 4 msk potatismjöl/maizena
- 1,5 msk spiskummin
- 2 tsk salt
- 2 tsk sambal oelek
- 3 msk olivolja
- 1 dl kikärtsspad
- 4 msk tahini
- 1 kruka finhackad persilja
Gör så här:
- Grovriv morötterna, hacka lök och riv/pressa vitlöken.
- Bryn/fräs dessa mjukt i valfri olja i stekpanna. Ställ åt sidan.
- Mixa kikärtorna med olivoljan, citronsaften, kikärtsspadet och tahinin i matberedare med knivarna till en massa och tillsätt mot slutet alla övriga ingredienser.
- Häll över massan i en bunke och tillsätt lök- och morotsfräset. Blanda väl med en slev.
- Låt svälla i 30-60 minuter eller över natten.
- Forma till biffar och stek i valfri olja.
Receptet är hämtat ur Täby Enskilda gymnasiums kokbok ”Kultur och koriander” där detta recept även finns för 1 000 portioner.