Torsdag 1 september
Libyens nationaldag (Revolutionsdagen)
Slovakiens nationaldag (efter Tjeckoslovakiens delning)
Uzbekistans nationaldag, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Installationen av Adi Granth. Sikhernas heliga skrift kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604, berättar Multireligiösa almanackan. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
Fredag 2 september
Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
Lördag 3 september
Qatars nationaldag
San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen. Dagen infaller lördagen före USA:s Labour day. I spagetti Carbonara ingår bacon.
Söndag 4 september
– Dagen för ungas psykiska hälsa. Syftet med dagen är att just denna dag ska vara för och med ungdomar för deras psykiska hälsa. Läs mer på föreningen Tilias sajt.
– Svampens dag. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka. Se var dagen arrangeras på Sveriges Mykologiska förenings sida om Svampens dag.
Måndag 5 september
– Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.
– Labour day, arbetets dag USA, infaller första måndagen i september.
– Älgjakten börjar i norra Sverige.
Tisdag 6 september
Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.
Onsdag 7 september
Brasiliens nationaldag, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira.
– Salamins dag*
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland
Torsdag 8 september
Andorras nationaldag. Varför inte testa en mustig löksoppa från Andorra denna dag?
Makedoniens nationaldag, självständighetsdag
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.
Fredag 9 september
Nordkoreas nationaldag
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.
– Hajj – Vallfärden, (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.
Lördag 10 september
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsteckenspråkdagen
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Läs även mer på UR.
Söndag 11 september
– Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
– Enkutatash, det etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2009, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.
Måndag 12 september
Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.
Tisdag 13 september
Onsdag 14 september
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
Torsdag 15 september
Denna dag firar följande fem länder i Sydamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med sydamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
– Internationella dagen för demokrati
– Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.
Fredag 16 september
Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet
Lördag 17 september
Söndag 18 september
Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods.
Måndag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.
Tisdag 20 september
– Bålets dag – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.
Onsdag 21 september
Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka
Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
– Internationella fredsdagen (FN)
– Internationella Alzheimerdagen – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
Torsdag 22 september
Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Skottåret 2016 infaller höstdagjämningen den 22 september klockan 14:21 västeuropeisk tid. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– Mehregan – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ’vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen
Fredag 23 september
Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.
Lördag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.
Söndag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 infaller temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj, ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos, ett fjärde äppelkaka vid Sukkot, ett femte skånsk äppelkaka,
Måndag 26 september
– Europeiska språkdagen
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.
Tisdag 27 september
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
Onsdag 28 september
– Internationella rabiesdagen (WHO)
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen. Dagen infaller den sista onsdagen i september.
Torsdag 29 September
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Mickelsmäss – vinterhalvårets första dag och förr en stor festdag för ungdomar. I bondesamhället var Mickelsmäss en av de viktigaste högtiderna, åtminstone fram till 1800-talet. Den markerade skiftet mellan sommarhalvår och vinterhalvår, vilket styrde arbetet. Skörden skulle nu vara bärgad, djuren tas hem från fäbodarna, berättar Nordiska museet. Det var även en dag för fest och kanske åts ärtsoppa – en klassisk svensk husmanskost.
– Internationella hjärtdagen (World Heart Federation). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
Fredag 30 september
Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.