Vem kan ha kommit på att rulla en tårta? Varifrån kommer traditionen? Någon som vet?
Hur som helst är den en klassiker på det svenska kaffebordet. Och den är ganska enkel att göra och kan fyllas med vad man vill.
Det recept vi använder ofta är från KF:s gamla kokbok ”Vår kokbok”. Här är det:
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl mos eller sylt, rårörda bär, nötkräm, chokladkräm eller vad man vill.
Gör du bakelser kan du garnera skivorna med vispad grädde och frukt eller bär
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader.
Täck en plåt eller långpanna (30 x 40 cm) med ett smörpapper.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Bred ut smeten på papperet.
Grädda i mitten av ugnen. Strö lite socker över den färdiga kakan och stjälp upp den på ett smörpapper. Drag sedan av papperet som kakan gräddats på. Om den inte lossnar, pensla med kallt vatten på papperet. Bred mos eller sylt i et tunt lager över hela den varma kakan och rulla ihop den.