Den första söndagen i september är det svampens dag. Denna rätt passar bra både som liten förrätt eller som huvudrätt. Och den är god alla dagar på året.
Ingredienser för 4 personer
4 dl arborioris
500 g svart trumpetsvamp
2 schalottenlök
2 vitlöksklyfta
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärning
100 g smör
1 dl vitt vin – torrt
4 msk olivolja
1 tsk salt
150 g parmesan – riven
2 msk persilja
2 krm svartpeppar
Gör så här
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Fräs schalottenlöken i smör i en kastrull.
- Koka upp vatten och buljongtärning.
- Tillsätt riset och låt det fräsa med cirka två minuter.
- Häll över vin och låt koka in i riset.
- Häll på buljong lite i taget och låt koka in på svag värme i cirka 20 minuter. Riset ska vara krämigt
- Stek svampen i 10 – 15 minuter i olja och krydda med salt och peppar.
- Vänd ner ost och persilja i riset låt risotton koka några minuter till.
- Fördela risotton på tallrikar. Ringla över lite olivolja. Toppa med svampen.
- Servera direkt.