Det finns ju så mycket som är gott att laga och äta på vår och tidig sommar. Till exempel körvel, en viktig ingrediens i det franska köket liksom dragon och persilja. Körvel ingår bland annat i fonden till bearnaisesås.
Boel Gehlin, en av Kultursmakarnas trognaste läsare, delar här med sig av ett recept hon gjort nu på vårkanten.
– Det blev supersmaskigt, berättar hon.
Boel delar även med sig av fakta om körvel (dansk). Det är en ettårig kryddväxt med mild smak av anis och lakrits. Den har viss friskhet såsom persilja. Körvel passar bra i soppor, sallader, ägg-, grönsaksrätter, fisk, musslor, potatis, sparris, tomater, kyckling samt örtsmör. I pesto kan körvel användas som alternativ till basilika. Den tål inte värmebehandling eller torkning.
Körvelsoppa, ingredienser till 2-3 portioner
1 lök
1 potatis, medelstor mjölig
½ l vatten
1-3 msk grön thaifond
Några späda libbstickeblad
½ l dansk körvel, hackad
En knippe ramslök
Några stjälkar spansk körvel
Malabarpeppar
½-3/4 dl torrt vitt vin
Cirka 1 dl grädde
Cirka ¼ liten muskotnöt, riven
Gör så här:
Hacka och svetta löken långsamt.
Skiva potatisen och lägg den i löken. Tillsätt vatten, fond, libbstickeblad, vin. Koka i cirka 20 min
Mortla peppar och ha i.
Under tiden: grovhacka alla blad. När potatisen är mjuk, häv i bladhacket, koka upp (låt inte stp pch koka), mixa – med stavmixer eller i mixer. Ha i grädde och värm på. Smaka av med muskot och vid behov salt.
Obs! Bladen gillar inte att koka, så om det blir något över värm försiktigt i ugn eller mikro.