Frusen cheesecake nästan som glass

Foto: Lena Ahlström

En frusen cheesecake passar som dessert eller till kaffet. Lätt att göra i förväg och praktisk att ha i frysen och bara plocka fram en stund innan den ska avnjutas. Smakar nästan som glass.

Ingredienser:

3 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 ekologiska digestivekex (utan palmolja för miljöns skull)
1 citron

Använd gärna en form med löstagbar kant / springform på cirka 20-26 cm i diameter

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke. (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri)
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt.
  5. Vänd därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.
  7. (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken utan att äggvitan släpper.)
  8. Vänd försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
  9. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.
  10. (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)
  11. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.
  12. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
  13. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
  14. Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
  15. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
  16. Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
  17. (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)
  18. Servera gärna med hallon eller granatäpple.

Frusen cheesecake
Foto: Lena Ahlström

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *