Maryam kom till Sverige för två år sedan. Hennes resa hit liknar många andra flyktingars från Mellanöstern. Familjen flydde från Irak till Syrien redan 2004 och sedan vidare till Turkiet 2013. Där bestämde sig föräldrarna för att ta hjälp av smugglare för att låta Maryam och hennes yngre syster fly till Sverige.
Syskonen kom hit i den stora flyktingvågen 2015 via Bulgarien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Danmark.
– Svåraste delen av flykten var när vi passerade Bulgarien, Serbien och Ungern. Det tog oss tre dagar att gå genom Bulgarien, säger Maryam. Vi var trötta, hade ingen mat och inget vatten. Våra pengar var slut men vi fick lite mat från medresenärer. Genom Serbien och Ungern tog det fyra dagar. Vi sov i skogen och två av dagarna regnade det.
– När vi kom till Österrike fick vi kläder samt tågbiljetter för att fortsätta resan genom Österrike, Tyskland och Danmark. Väl framme i Sverige fick vi resa till Stockholms central där vi fick hjälp av en arabisk familj som vi kunde bo hos över natten. Dagen efter fick vi hjälp att ta oss till Migrationsverket för att söka asyl.
Nu har syskonen fått uppehållstillstånd och pluggar för fullt för att skaffa sig de kunskaper de behöver för att leva och kunna försörja sig. Lillasystern går på gymnasiet och Maryam på SFI. Efter skolan praktiserar Maryam på en fritidsgård. I första hand för att få tillfälle att använda det svenska språket i praktiken och skapa sig ett nätverk i det svenska samhället.
– Praktikplatsen är mitt första möte med världen utanför hem och skola, säger Maryam och ögonen glittrar.
För de flesta flyktingar som kommer till Sverige känns det viktigt att behålla mattraditionerna från sina ursprungsländer, så också för Maryam och hennes syster. Minnet av dofter och smaker är ofta en av de få ägodelar flyktingar har med sig hemifrån. Men Maryam uppskattar även den svenska mat hon provat.
Irakisk mat är en salig blandning från hela mellanöstern men kanske framför allt från det persiska och turkiska köket. Vissa traditionella maträtter kan man spåra ända tillbaka till det gamla Mesopotamien. Maryam håller på sina mattraditioner och är noga med att rätterna ska tillagas enligt hennes mammas recept.
Vardagsmaten utgörs ofta av en gryta, som kan bestå av kött, fisk eller vegetariska ingredienser och kan varieras i oändlighet. Grytan äts oftast tillsammans med ris och/eller bröd. Här är två rätter med länkar till recept som Maryam gärna serverar både till vardags och till fest.
Irakiska vinbladsdolmar, som är lite syrligare än dolmar i Turkiet och Iran. Och Biryani med kyckling.