Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 april 2018

Ett enda lands nationaldag infaller de närmsta tio dagarna. Det är Irak och då kan du laga  nationalrätten ”Masgouf” (Masgûf). Romerna har inget land men firar sitt folks nationaldag på söndag. Samma dag firar japanska buddhister Hanamatsuri – Buddhas födelsedag och i helgen firar ortodoxa kristna påsk. Dessutom infaller flera nyår samt ett antal matrelaterade dagar, för lakrits, linser och surdeg. Ännu mycket mer finns att uppmärksamma – kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Pannacotta med lakrits och bär är smaskigt på lakritsens dag 12 april
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Den 7 april enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
Mors dag i Armenien*.
– Världshälsodagen (FN, WHO). En matig och nyttig sallad kan vara ett tips att svänga ihop på denna dag.
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på måltiden med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.


Söndag 8 april
Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister). I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag alltid den 8 april. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor och dricker örtteet ama-cha.
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.


Måndag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*
– Annan dag påsk (ortodoxa)
– Annandag påsk, ”Thnahto” – de dödas vilodag, (syrisk ortodoxa). Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är alla dödas minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som de goda vila, även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.


Tisdag 10 april
– Internationella syskondagen* – ge gärna dina syskon en extra kram denna dag. Det är en dag som skapades i USA av en kvinna vid namn Claudia Evart eftersom hon ville hylla sin bror och sin syster som båda tyvärr dog i unga år. Dagen firas numera på vissa håll i USA, men här i Sverige är den nog rätt okänd.
– Nationella koltdagen – Dagen startades av det Samiska ungdomsförbundet i Norge år 2014. Initiativtagarna anser att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid kulturella sammanhang.


Onsdag 11 april


Torsdag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat ochoch här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över. (Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum)


Fredag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. (Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum).


Lördag 14 april
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Thingyan – Burmesiskt nyår (2 dagar)
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2075 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Khalsa (sikher) – uppmärksammar att den tionde gurun grundade den sikhiska församlingen år 1699.
 


Söndag 15 april
– Världskonstdagen


Måndag 16 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *