Pyttelandet Monaco, vid Medelhavet mellan Frankrike och Italien, har nationaldag den 19 november. Det monegaskiska köket influerat av klassisk fransk, provencalsk och italiensk matlagning, man äter rätter som bouillabaisse, tapenade och mängder av skaldjur tillsammans med fina viner. Som förrätt blir det säkert en och annan skaldjurssallad. Kanske just denna.
Till 4 personer behöver du:
250 gram bläckfisk
1 lime
1 citron
2 chilipeppar
färsk koriander
8 cocktailtomater
2 msk fisksås
50 gram musslor, kokta utan skal
500 gram färska räkor
Gör så här:
- Skala räkorna.
- Koka bläckfisken i lättsaltat vatten i 4-8 minuter (beroende på storleken).
- Skär i medelstora bitar. Riv skalet limefrukten och pressa ur saften.
- Finhacka chilin och korianderbladen. Skär bort kärnhuset på tomaterna och strimla köttet.
- Blanda fisksåsen, musslorna och räkorna. Dekorera med citronskiva och servera som förrätt.