Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 juni

Hänryckningens tid är här! Men var är värmen…?! Vi får väl fira pingst utan värme i värsta fall. Det finns även andra religiösa högtider att uppmärksamma. Förutom dem har elva länder nationaldag – bland annat vårt eget land. Och vi tipsar om recept till nio av dem. Välkommen med tips till de andra två! Hör gärna av dig till oss: info@kultursmakarna.se. Dessutom finns ett antal matrelaterade dagar plus att olika länder fortsätter att fira såväl fars som mors dag. Kika i ”Vår kalender”  och låt dig inspireras.

 

Pingstliljor förgyller hänryckningens helg. Foto: Lena Ahlström

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.


Lördag 3 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).


Söndag 4 juni
Tongas nationaldag* –  Ota ika, rå  marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag (katoliker).
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)


Måndag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Tisdag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.


Onsdag 7 juni


Torsdag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka.


Fredag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Kristi himmelsfärd (ortodoxa). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen (se även 25 maj).


Lördag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)


Söndag 11 juni
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag andra lördagen i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding  – Englands nationalrätt – om du vill.
– Alla helgons dag (ortodoxa)
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan  – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *