I helgen är det Pingst – som är den tredje viktigaste kristna högtiden efter jul och påsk. I morgon lördag är det även WFTO – världsdagen för rättvis handel. I dag, fredag den 13 maj, diplomeras Stockholm – som 76:e stad i Sverige – till att bli en Fairtrade City under festliga former i Kungsträdgården läs mer om det här. Särskilt i Mellanöstern och i Skandinavien gillar vi kardemumma. På söndag är det kardemummabullens dag. Buddhas födelsedag firas på sina håll Dessutom finns fem nationaldagar där Norges säkert firas stort i vanlig ordning. På Internationella dagen mot homo- och transfobi kan en Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passa.
I veckan som gått har vår gästbloggare Johan Bünger berättat hur det går till när födelsedag firas i Kambodja. Att det var Europadagen 9 maj, då vi firar startskottet för EU uppmärksammade vi också liksom att Kyckling med ananas och kokos från Mikronesien kunde passa när federationen hade nationaldag. På Israels självständighetsdag tipsade vi om landets nationalrätt – falafel.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 13 maj
– Fátima, katolsk pilgrimsfärd, Portugal
– Barnens dag* – Barnens dag firas på olika datum världen över. I Sverige firas dagen varje år på samma datum, den 13 maj. Dagen är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen. Barnens dag firas idag inte i någon större utsträckning men vi tycker att vi ska ta hand om och tänka på våra barn och rekommenderar därför att vi firar dagen lite extra. Barnens dag arrangerades för första gången den 13 maj 1905 i Stockholm.
Lördag 14 maj
– Teckenspråkets dag
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien.
– Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Här förmedlar vi Fairtrade-ambassadören Mattias Kristianssons recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik dagen till ära. Dagen firas andra lördagen i maj.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt. (Se även Vesak, Buddhadagen )
– Pingstafton (katoliker och protestanter).
Söndag 15 maj
Paraguays nationaldag – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag.
– Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
– Kardemummabullens dag – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
Måndag 16 maj
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).
Tisdag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan. I Norge har römmegröt med spekemat en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17 maj är den en självklarhet. Inger Sigfridsson firar gärna dagen numera.
– Internationella dagen mot homo- och transfobi. Regnbågsflagga står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året. En Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passar denna dag.
– World Whisky Day
Onsdag 18 maj
Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991. Den 18 maj firar somalierna att det i år är 26 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.
Torsdag 19 maj
– Mors dag i Kirgisistan*
Fredag 20 maj
Kameruns nationaldag – firar republikens dag. Nationalrätten i Kamerun är Ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Här tipsar vi om ett recept på Ndolé med räkor.
– Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.
– Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas på olika datum olika år. I Japan firas dagen alltid den 8 april och kallas Hanamatsu. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.
Lördag 21 maj
– Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.
Söndag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) *
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick-nickdagen den 18 juni.
Måndag 23 maj