Judith och Härje Myhr tog oss med på tur upp till familjens fäbodvall ovanför Vemhån i Härjedalen. Vi tolkade på långfärdsskidor efter Härjes skoter sju kilometer upp till familjens fäbodvall Rönnberget/Västvallen.
I flera generationer har Judiths släkt flyttat dit om somrarna för att ge korna bete från juni till augusti. En första stuga byggdes där i slutet av 1800-talet av Judiths farfars far och användes som fäbodvall till slutet av 1940-talet då en ny fäbodvall uppfördes nedanför fjället, närmare byn.
– Den gamla fäbodvallen användes därefter främst som övernattningsställe åt min far när han avverkade timmer uppe på fjället eller som utflyktsmål för familjen under sommaren, minns Judith.
Så berättar Judith att när hennes far skulle födas fick Judiths farmor gå ner för fjället till byn – en promenad på en mil. I magen hade hon två bebisar – Judiths far och hans tvillingbror.
I strålande solsken blev vi bjudna på kolbullar med hemgjord lingonsylt. Härje hade förberett genom att vispa ihop en tjock smet och friterat rimmat fläsk hemma innan vi åkte iväg upp på fjället.
Kolbullar var förr vardagsmat för den som arbetade i kolgruvan, var ute och jagade eller levde med sina djur på fäbodvallen under sommaren. Rätten ger mycket energi, vilket krävdes för det hårda arbetet. Numera är kolbullen en populär utflyktsrätt som levt kvar i generationer.
Härje stekte kolbullar i flödande rapsolja i en järnpanna över öppen eld. Solen värmde och vi njöt av sällskapet, den klara luften och de goda kolbullarna.
– Kolbullar har en gudomlig smak, säger Kristina Ahlström. De lägger sig skönt i magen och är enormt mättande.