Skolorna har börjat höstterminen och det betyder att sommaren är på upphällningen. Därmed är det dags för Kultursmakarnas nyhetsbrev att dyka upp igen. Hela 14 länder har nationaldag de kommande tio dagarna. Till åtta av länderna tipsar vi om maträtter för dig som vill uppmärksamma deras högtidsdagar. Det finns även fyra matrelaterade temadagar fram till 9 september. Vi noterar även religiösa och andra dagar.
Vi Kultursmakarna fortsätter vår mission – att inspirera till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Välkommen till det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet från Kultursmakarna! Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 30 augusti
Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957. Suri Ekdahl från Malaysia gör gärna en rätt med risnudlar. Kanske kan Suris recept ge dig en smak av denna värld.
Lördag 31 augusti
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962. Kyckling med roti är en populär rätt på dessa öar. Receptet hittar du här.
– Internationella bacondagen. Dagen infaller lördagen före USA:s Labour day. I spaghetti Carbonara ingår bacon.
Söndag 1 september
Libyens nationaldag* (Revolutionsdagen)
Slovakiens nationaldag* (efter Tjeckoslovakiens delning). Slovakiens nationalrätt är brynzové halušky – det är potatisklimpar som liknar gnocchi med fårostsås.
Uzbekistans nationaldag*, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa)*. Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Installationen av Adi Granth*. Sikhernas heliga skrift kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604, berättar Multireligiösa almanackan. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
– Böndag för skapelsen (katoliker, protestanter, ortodoxa kristna)*
– Älgjakten börjar i norra Sverige.
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland, firas första söndagen i september.
– Svampens dag – infaller första söndagen i september. Fira dagen med en krämig risotto med svart trumpetsvamp eller svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka. Eller laga en måltid med svamp och grönsaker. Läs mer om svampar på Sveriges Mykologiska förening, för alla som är intresserade av svampar och mykologi.
Måndag 2 september
Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
– Labour day, arbetets dag USA, infaller första måndagen i september.
Tisdag 3 september
San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.
Onsdag 4 september
– Dagen för ungas psykiska hälsa*. Syftet med dagen är att just denna dag ska vara för och med ungdomar för deras psykiska hälsa. Läs mer på föreningen Tilias sajt.
Torsdag 5 september
– Moder Teresas helgondag* (katoliker) – Moder Teresa grundade Missionaries of Charity i Calcutta år 1950. I över 45 år tog hon hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende. Moder Teresa helgonförklarades den 4 september 2016.
– Internationella dagen för välgörenhet (FN)*. Den internationella dagen för välgörenhet grundades i syfte att öka medvetenheten och mobilisera människor, icke-statliga organisationer och intressenter runt om i världen för att hjälpa andra genom frivilliga och filantropiska aktiviteter. Datumet den 5 september valdes för att fira årsdagen av Moder Teresa av Calcuttas död. Hon fick Nobels fredspris 1979 för sitt arbete i kampen mot fattigdom och svårigheter, vilka också är ett hot mot freden.
Fredag 6 september
Swazilands nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1968.
Lördag 7 september
Brasiliens nationaldag*, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira. Här är ytterligare ett Feijoadarecept, med kyckling.
– Salamins dag*
– Storcolombia erkändes 1821* en statsbildning (federation), bestående av den tidigare spanska besittningen Nya Granada och motsvarande nuvarande Colombia, Panama, Ecuador och Venezuela. Federationen av sydamerikanska länder varade mellan 1819-1831, efter det att Simon Bolivar jagat ur spanjorerna. Här förmedlar vi ett recept på colombianska piroger
– Ostronets dag – instiftades av Ostronakademien 2004 och infaller första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.
Söndag 8 september
Andorras nationaldag*. Varför inte testa en mustig löksoppa från Andorra denna dag?
Makedoniens nationaldag*, självständighetsdag från Jugoslavien 1991. En shopskasallad är alltid rätt.
– Internationella läskunnighetsdagen*, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.
– Jungfru Marias födelsedag* (katoliker, ortodoxa).
– Kulturarvsdagen (Sverige) – Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar står i fokus.
Måndag 9 september
Nordkoreas nationaldag*
Tadzjikistans nationaldag*