Nederländsk grönsakssoppa med vermicelli

I Nederländerna är soppa en vanlig förrätt. Här förmedlar vi ett recept på grönsakssoppa vi fått av Maartje från Nederländerna. Denna soppa kan passa den 5 maj när Nederländerna firar Frihetsdagen, Bevrijdingsdag. Den firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
Middagen består vanligtvis av en enkel rätt, av bönor eller potatis, kött och grönsaker. Traditionellt äter man potatis med en stor portion grönsaker och en liten portion kött med sås, eller en potatis- och grönsaksgryta. Matjessill och ärtsoppa är också exempel på typiska nederländska rätter.

Ingredienser för 4 personer:

Nederländsk grönsakssoppa. Foto: Caroline Maino

Nederländsk grönsakssoppa.
Foto: Caroline Maino

3 buljongtärningar
12 dl vatten
3 morötter
250 gr selleri
250 gr blomkål
20 cm purjolök
250 gr risnudlar
Salt
Peppar
Basilika
Tillbehör:
Baguette
Vitlök (2 klyftor till 100 g smör)
Smör

Gör så här:

  1. Börja med att göra lite vitlökssmör. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp buljongen med kryddorna. Skala och tärna morötter och selleri i 1×1 centimeter stora bitar, lägg i grytan. Ansa blomkålen och skär i 1×1 centimeter stora bitar, lägg i grytan. Strimla purjolöken och lägg i, koka i cirka 10 min.
  3. Skär en skåra i baguetten och smöra den med vitlökssmöret. Värm baguetten i cirka fem minuter.
  4. Lägg i risnudlarna (vermicellin) i soppan och låt koka ytterligare någon minut (kolla koktiden på paketet).
Servera soppan med varm baguette och vitlökssmör.
Varm baguette med vitlökssmör. Foto: Caroline Maino

Varm baguette med vitlökssmör.
Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *