I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Kungens födelsedag den 27 april som firas med en orgie i orange. De äts när man bara sitter och umgås, vid en söndagsbrunch eller som dessert.
Poffertjes kan beskrivas som puffade (luftfyllda) plättar. Smeten innehåller mycket jäst och har en rinnig konsistens.
Poffertjes är inte svåra att laga, men det är bra att ha en speciell poffertjes-stekpanna. Den har flera gropar som man fyller med smör när man steker och groparna ger plättarna deras runda form.
Poffertjes serveras traditionellt med en smörklick, florsocker och sirap eller skivade jordgubbar och lättvispad grädde.
Ingredienser till 20 Poffertjes:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
8 g jäst
3 ½ dl mjölk
60 g smör
Tillbehör:
Florsocker
sirap
smör
lättvispad grädde jordgubbar
Gör så här:
1. Blanda mjöl och salt.
2. Värm mjölken till 37 grader – inte för varmt då dör jästen. Blanda i smöret och rör tills det har smält. Smula jästen i en bunke. Häll lite av smör- och mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen löst upp sig och alla klumpar är borta.
3. Rör i mjöl och salt och vispa till en jämn smet.
4. Tillsätt resten av mjölken.
5. Täck smeten med en handduk och låt jästa på varm dragfri plats i cirka 1 timme.
6. Smörj en poffertjespanna med smör och fyll på med smet. Vänd plättarna när undersidan är gyllenbrun och stek vidare tills båda sidor är gyllenbruna.
7. Servera med smör och florsocker, eller sirap. Även jordgubbar och lättvispad grädde är gott till.
Källor: Holland, en matbilaga från Elle. http://sv.wikipedia.org/wiki/Poffertjes http://alltommat.se/recept/poffertjes-hollandska-minipannkakor-med-jordgubbar-och-gradde/