Baka Kenneths surdegsbröd

Kenneths surdegsbröd Foto: Kenneth Strid

Kenneths surdegsbröd
Foto: Kenneth Strid

Kenneth Strid, fritidsbagare sedan 35 år, har delat med sig av sitt recept på surdegsbröd. Det här receptet räcker till åtta surdegslimpor. Receptet kan halveras om det känns för mycket att hantera åtta limpor på ett bräde. Kenneths surdeg är en variant med tillsats av en mindre mängd jäst, så lite fusk är det allt.  Surdegsdagen firas den andra lördagen i april.

 

  1. Gör surdegen: 5dl ljummet vatten blandas med 50g jäst och 12 dl fint rågmjöl. Låt stå i rumstemp i 2 dygn. Frys in i lämpliga t ex 5 dl förpackningar. Gör gärna mer.
  2. Ta ut 5 dl surdeg ur frysen. Den måste hinna bli rumsvarm.
  3. Nästa dag: tag 1 dl olja i en 1.5 liter kastrull fyll upp med vatten. Värm till 37 grader.
  4. Smula 100 g jäst i hushållsassistenten och häll på ca hälften av den varma vätskan. Kör några varv tills jästen löst sig.
  5. Häll i: 10 dl rågsikt, 25-27 dl vetemjöl, 5 dl surdeg, 2 msk salt, 1 dl sirap (jäser bättre då), resten av degvätskan. Brödkryddor efter behag.
  6. Kör kraftigt i 8 minuter. Degen skall kännas kladdig efter det. Den skall knappt släppa från kanterna i maskinen. Maskinen blir rejält full vid jäsningen och det jäser lätt över. Bara att peta på den så sjunker den ihop.
  7. Efter 30 minuter jäsning; kör ett par varv och lägg upp på babord/diskbänk.
  8. Baka ut 8 limpor. Läggs på tvären på plåten, 4 på varje plåt. Jag använder bakplåtspapper.
  9. Jäs under bakduk ytterligare 30 min, gärna 1 timme. När 15 min återstår av jästiden sätt ugnarna/ugnen på 250 gr.
  10. Klippt några rejäla jack i limporna – endast för utseendet tror jag.
  11. Sätt in i ugnarna/ugnen och dra ner värmen till 200 grader. Om en ugn kör varmluft
  12. Grädda 30 minuter. Tag ut och spreja vatten över limporna så blir de glänsande, om man gillar det.
  13. Låt svalna under bakdukar.
Kenneth Strid

Lycka till önskar Kenneth

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *