Den 17 februari är det Kosovos nationaldag – fira med Flija. Matkulturen i Kosovo liknar det albanska köket och har influerats av det turkiska och balkanska köket. Bröd och mjölkprodukter hör till basvarorna. De mjölkprodukter som är vanligast är mjölk, yoghurt, ayran, ost och kaymak. Grillade kötträtter av nötkött, kyckling och lamm är populära. Sötvattensfisk ingår också i dieten liksom bönor, ris och paprikor. Grönsaker äts när det är säsong för dem. Gurka, tomat och kål läggs in.
Till populära specialiteter hör:
• Flija (skiktad paj med yoghurtfyllning).
• Raznjici (kött på grillspett).
• Hajvar (paprikapasta).
• Cevapcici (kol-grillad köttfärs).
• Sarma eller japrak (vin- eller kålblad fyllda med kött och ris).
• Pljeskavica (köttbiffar av nöt och lamm).
Flija
Lager på lager-pajen Flija är en populär rätt i Kosovo som väl kan passa till landets nationaldag den 17 februari. Här förmedlar vi ett recept på en tio-lagers-flija från sajterna globaltableadventure och chefkoch.de
Gör gärna smeten kvällen före så att den får vila. En sprits, eller kanske en plastflaska med ett litet hål i så att smeten går att klämma ut kan vara ett hjälpmedel, annars kan ett matskedsmått också fungera utmärkt.
Ingredienser till en Flija med tio lager:
Smet:
Knappt 1,2 l mjöl
2 tsk salt
7 ¾ – 9 dl mjölk
Eventuellt 5 ägg – de flesta recepten är utan ägg, men ägg gör Flija ännu matigare och godare.
Fyllning:
2,5 dl crème fraiche
2,5 dl vanlig yoghurt eller kefir
115 smör, smält
1 tsk salt
lite mjölk
Tillbehör:
Honung eller sylt, till servering
– eller
tomat, yoghurt eller inlagda grönsaker.
Gör så här:
Vispa ihop mjöl, ägg, salt och mjölk till en smet. Den ska ha samma konsistens som pannkakssmet. Låt smeten vila i minst en timme – helst över natten.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen; smält smör, crème fraiche och kefir eller yoghurt.
Värm ugnen till 250 grader på grillfunktion. Ta en rund bakplåt med en diameter på cirka 38 cm, smörj med lite matolja.
Gör ett stjärnformat mönster genom att från mitten och utåt (eller utifrån och in om du tycker det blir lättare) spritsa eller hälla en matsked smet till en avlång trekantig remsa. Lämna lite plats mellan varje degremsa för fyllningen. I mellanrummen häller du lite av fyllningen, så att hela plåten är växelvis en remsa smet och en remsa fyllning.
Sätt plåten i ugnen och grädda i cirka tio minuter tills den är gyllenbrun.
Tag ut plåten och häll nu på smet där du tidigare hade fyllning och fyllning där det tidigare var smet. Fortsätt grädda och fylla på tills all smet och fyllning är slut, vilket säkert kan ta två timmar.
Servera med de tillbehör du vill ha.
Källor:
http://globaltableadventure.com/2011/10/20/recipe-flija-oh-honey/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovan_cuisine
http://www.worldtravelguide.net/kosovo/food-and-drink
http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1094535
http://www.chefkoch.de/rezepte/2396091378946488/Flija-aus-dem-Kosovo.html